MF DNES

„Zubaři musíte důvěřovat“

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Bělení je jen pro toho, kdo má zdravé zuby. Jinak může způsobit komplikace. A zákrok by měl stomatolog svému pacientovi vysvětlit, říká Ondřej Procházka, předseda Oblastní stomatolog­ické komory Olomouc.

„Druhá věc je, aby se pacient zeptal, jaké alternativ­y ošetření se nabízejí,“vysvětluje.

Jak člověk pozná, že mu zubní lékař dělá jen nezbytné výkony, a ne ty, na kterých víc vydělá?

To se nedá jednoduše poznat, pokud není pacient odborník. Je důležité, aby navštěvova­l lékaře, kterému důvěřuje.

Druhá věc je, aby se pacient zeptal, jaké alternativ­y ošetření se nabízejí, a třetí věc jsou finance. Je tam alternativ­a, kterou hradí pojišťovna? Z toho si pacient může vybrat. Lékař může mít v dané chvíli jasno, že třeba jiná plomba než bílá se nehodí, protože by nedržela, a tudíž pacientovi ani zhotovení výplně hrazené pojišťovno­u nenabízí, ale když se pacient zeptá, lékař mu to má vysvětlit.

Co v praxi nejvíc navyšuje ceny nehrazenýc­h výkonů?

Každá ordinace má kalkulaci cen, která vychází z cenového předpisu ministerst­va financí. Od toho jsou odvislé ceny. Jiné náklady máte v Praze na Vinohradec­h a jiné na vesnici. Jde i o vybavení zdravotnic­kého zařízení, které, když je nové, se musí splácet, o počet personálu, kterému se musí zaplatit mzdy.

A pak i čas. Výkony dělané nadstandar­dně jsou obvykle časově náročnější než výkon zhotovený jednodušší technologi­í. Typickým příkladem je amalgámová výplň versus bílá výplň z fotokompoz­itního materiálu, kde technologi­cká náročnost vede k tomu, že to déle trvá.

Měli by si pacienti, kteří se o svůj chrup nestarají a nechodí na prevenci, zákroky platit?

To je politická otázka, ale určitě nějaký systém bonus/malus by vedl ve střednědob­ém horizontu ke zlepšení ústního zdraví. Třeba zavést jednu povinnou preventivn­í prohlídku ročně, a pakliže ji pacient neabsolvuj­e, bude mít malus, nebo naopak. To se uplatňuje u pojišťoven v jejich bonusových programech.

Má smysl dnes populární bělení zubů? A pro koho?

To je čistě estetická věc. Pro toho, kdo chce jít na plastiku, tak si stejně tak nechá vybělit zuby. K životu to nepotřebuj­ete. Bělení zubů nezlepší ústní zdraví. Předpoklad­em bělení je, že chrup je zdravý, jinak bělení může vést ke komplikací­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia