MF DNES

Šéf stomatolog­ické komory Roman Šmucler: Zubních lékařů přibylo

- — Eva Zahradnick­á

Jak je to s kapacitou zubních lékařů? Je jich dostatek?

Počet zubních lékařů roste, dokonce poslední dobou rychleji, než jsme očekávali. Česká republika nyní překročila v počtu aktivních zubních lékařů včetně částečných úvazků devět tisíc, je to skoro o padesát procent více než kdysi. Je ale pravda, že máme více částečných úvazků u starších kolegů a asi u jednoho tisíce maminek malých dětí.

Jak je ale možné, že někde, kde zubař býval, už zkrátka není a lidé musí za ošetřením dojíždět?

Pojišťovny nechaly v minulosti rozpadnout svoji síť. Když někde v obci XY zubní lékař zavře ordinaci, jeho smlouva nezmizí ze světa. Pojišťovna někde otevřela jinou ordinaci. Ale pojišťovny by se měly snažit, aby ji otevřely ve stejném místě, a na to rezignoval­y. U nás je tisíc ordinací, které pojišťovny nasmlouval­y na jiných místech, než to bylo původně. Těch tisíc míst znamená, že na úplně jiném místě muselo hledat zubního lékaře jeden a půl milionu lidí.

Takže třeba skončil zubní lékař v Lázních Bělohrad a pojišťovna mohla říct „nedám už smlouvu do Nové Paky či do Jičína, dám ji do Lázní Bělohrad“, ale to neudělala.

Myslíte, že se vám podaří systém úhrad změnit tak, aby se výrazně navýšily platby pojišťoven za základní výkony? Tedy aby je nemuseli tolik pacienti doplácet?

Jestli tady v komoře budu, myslím, že se to stane. Nevím, jestli už příští rok, ale brzo... Teď řešíme nejzákladn­ější výkony, aby nezbytnou péči měli i chudí pacienti. Teď jsme třeba trochu navýšili platby za výplň. Nebo za „bílou plombu“pro děti. Co nás čeká, je málo hrazená endodoncie, to je „čištění nervu z kořene“. Chceme do budoucna peníze soustředit aspoň na jednokořen­ové zuby, třeba na jedničky. Dnes se místo čištění kořenového kanálku zuby trhají. Zuby, které by se daly zachránit. Pak jsou zuby, třeba šestky, kde je to hodně složité, a cena reálně je několik tisíc korun, ale úhrada pojišťoven je ve stokorunác­h.

 ??  ?? Roman Šmucler Prezident České stomatolog­ické komory.
Roman Šmucler Prezident České stomatolog­ické komory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia