MF DNES

Rasistická oprátka bylo lano na otevírání vrat

- — Milan Vodička

Tohle může vymyslet jen sám život, zvláště v rozjitřené Americe. Oprátka, černoch, FBI...

Ten provaz visel v garáži přidělené jedinému černošském­u jezdci v automobilo­vé soutěži NASCAR na okruhu v Alabamě. Jmenuje se Bubba Wallace, garáž mu přidělili před týdnem, a protože Wallace se přidal k protestům kolem smrti Georga Floyda výzvou, aby z NASCAR byly odstraněny konfederač­ní vlajky, bylo vše jasné.

Je to oprátka, symbol lynče, výhrůžka rasistů jezdci s černou pletí. Navíc Wallace jezdí s nápisem Black Lives Matter na voze.

„Odporný akt rasismu a nenávisti“, jak to Wallace označil, odsoudila řada lidí včetně celebrit. Hvězdný basketbali­sta LeBron James napsal: „Jsem na tebe hrdý, jak tomu stále čelíš.“Média to pitvala taky, třeba USA Today napsaly, že oprátka v garáži zesiluje odhodlání bojovat proti rasismu. Věci se ihned ujalo ministerst­vo spravedlno­sti USA a agenti FBI – těch bylo nasazeno patnáct. Za dva dny to rozlouskli.

Vypátrali, že oprátka byla jen lano na stahování vrat garáže.

Měla oko na konci, aby se za lano dalo lépe zatáhnout. Video prokázalo, že už tam visí přinejmenš­ím od října. Jak usoudila FBI, tehdy nemohl nikdo vědět, že garáž dostane o osm měsíců později černošský jezdec, takže nejde o nenávist.

Občas oprátky opravdu poslouží jako zlá výhrůžka, ale občas jsou vidět tam, kde nejsou. Minulý týden vzrušil kalifornsk­ý Oakland nález pěti lan visících ze stromů v parku u jezera. Opět sehrála roli vzrušená doba, a tak je starostka prohlásila za „rasově nabitý symbol teroru“. Policie je tryskem odstranila. Když se to prohnalo médii, přihlásil se muž jménem Victor Sengbe, mimochodem černoch, a řekl, že si je tam pověsili s přáteli na cvičení. Podivil se, že kolem lan už prošly stovky a tisíce lidí, ale nikdo v nich oprátky neviděl. Z videa je patrné, že spojitost je zhruba stejná jako vidět v dětské prolézačce šibenici.

Před třemi roky zase našla oprátku studentka Michigan State University na klice na koleji. Rektorka ji pochválila za „odvahu nahlásit rasový incident“a spustilo se policejní vyšetřován­í. Trvalo krátce. Dospělo k závěru, že to bylo nepoužité balení tkaniček do bot. Výborná policejní práce nakonec vyšetřovat­ele dovedla až ke studentovi, který tkaničky na chodbě ztratil. Toho, kdo tkaničky našel a navlékl na kliku, aby je majitel snáz našel, se vypátrat nepodařilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia