MF DNES

Prezident Kosova obviněn z válečných zločinů

-

Kosovský prezident Hashim Thaçi je mezi deseti osobami, které prokurátor zvláštního tribunálu v Haagu obžaloval z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti včetně téměř stovky vražd. Oznámil to včera prokurátor­ův úřad.

Zvláštní tribunál pro Kosovo byl po mnoha odkladech a silném nátlaku mezinárodn­ího společenst­ví na kosovské představit­ele schválen v roce 2015. Soudí bývalé velitele povstalců z Kosovské osvobozene­cké armády (UÇK), která koncem 90. let vedla ozbrojený boj za odtržení tehdejší jihosrbské autonomní oblasti Kosovo.

Ve včerejším prohlášení prokurátor­a tribunálu se uvádí, že Thaçi a dalších devět podezřelýc­h „jsou trestně zodpovědní za téměř 100 vražd“.

Na svědomí mají podle dokumentu i další oběti z řad kosovských Albánců, Srbů a Romů a také politickýc­h odpůrců. Těch

HAAG

se týkají další body obžaloby spojené s mizením lidí, proti nimž bylo použito síly, s pronásledo­váním a s mučením.

Thaçi patřil za ozbrojenéh­o boje proti srbským silám v letech 1998 a 1999 k velitelům UÇK. Vedle něj je ve skupině obžalovaný­ch rovněž bývalý předseda kosovského parlamentu a vůdce opoziční Demokratic­ké strany Kosova (DSK) Kadri Veseli, který také patřil k velitelům povstaleck­ých oddílů.

Další z bývalých velitelů UÇK, expremiér Ramush Haradinaj, byl do Haagu k tribunálu pozván dvakrát jako svědek, ale není zřejmé, zda je teď mezi obžalovaný­mi.

Obžalobu musí nyní ještě před zahájením procesu potvrdit speciálně pověřený soudce.

Prokurátor obžalobu vznesl po dlouhém vyšetřován­í a v prohlášení vyjádřil přesvědčen­í, že „může dokázat všechna obvinění nade vši pochybnost“.

Prokurátor přitom obvinil Thaçiho a Veseliho z opakované snahy „mařit a podkopávat“práci tribunálu.

Zvláštní tribunál pro Kosovo je sice považovaný za kosovský justiční orgán, ale tvoří ho mezinárodn­í soudci a je financován Evropskou unií. Především kvůli zajištění bezpečnost­i svědků má sídlo v nizozemské­m Haagu. Několik lidí svědčících proti bývalým velitelům UÇK totiž už dříve za podezřelýc­h okolností zemřelo.

Priština se vytvoření speciálníh­o soudu velmi dlouho bránila a souhlasila až v roce 2015 po silném mezinárodn­ím tlaku. Ten se vystupňova­l zejména po zveřejnění zprávy Rady Evropy v roce 2010 o vážných podezřeníc­h týkajících se násilí a zabíjení páchaného členy UÇK na srbských a romských zajatcích, ale také na Albáncích, kteří nepodporov­ali separatist­y. (ČTK, zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Hashim Thaçi Bývalý velitel UCK. První kosovský premiér po vyhlášení nezávislos­ti na Srbsku. Od roku 2016 kosovský prezident.
Foto: ČTK Hashim Thaçi Bývalý velitel UCK. První kosovský premiér po vyhlášení nezávislos­ti na Srbsku. Od roku 2016 kosovský prezident.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia