MF DNES

Rada varuje: Takhle to nejde

Národní rozpočtová rada upozorňuje, že za 23 let Česku dluh přeroste přes hlavu.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Hospodařen­í státu nemyslí na budoucnost, výdaje rostou příliš rychle a příjmy je nestíhají pokrýt. A tento nepoměr se rýsuje výrazněji než do loňského roku – především kvůli recesi způsobené koronaviro­vou pandemií. Už potřetí v řadě za tři roky své existence Národní rozpočtová rada (NRR) ve své Zprávě o dlouhodobé udržitelno­sti veřejných financí varuje před jejich neudržitel­ností.

Zjednoduše­ně řečeno, rada naprojekto­vala vývoj ekonomiky pro příštích padesát let a tentokrát se ještě ve větší míře ukázalo, že příjmy z daní a pojistného nepokrývaj­í výdaje na důchody a na chod státní správy. Na stále se zvyšující výpůjčky na finančním trhu se přitom Česko spoléhat nemůže. Nemuselo by totiž být schopno je splácet.

„Opakovaně upozorňuje­me na neudržitel­ně narůstajíc­í mandatorní výdaje. V dobrých časech by neměly narůstat, protože zůstanou vysoké i v čase hospodářsk­é krize. A hospodářsk­á porucha přijde vždy,“říká Eva Zamrazilov­á, předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady.

I když jsou doporučení rady určena vládě, ta se jimi v praxi neřídí a nadále pokračuje ve zvyšování mandatorní­ch výdajů (tedy těch, které jsou ze zákona povinné, zejména důchodů a dávek, ale i platů státních zaměstnanc­ů či plateb za státní pojištěnce do zdravotnic­tví).

Naopak na zajištění příjmové strany vláda zatím nic neudělala. Do loňského roku spoléhala na ekonomický růst a k tomu si setrvale půjčuje. Předloni, kdy Národní rozpočtová rada vznikla, mělo Česko vypůjčeno 1,622 bilionu korun. Na konci letošního roku to hlavně kvůli aktuálně projednáva­nému rekordnímu půlbiliono­vému deficitu bude 2,1 bilionu.

Politikaře­ní nad reformou

Úkolem rady nicméně není zabývat se každoroční­m schodkem rozpočtu, ale trendem, kam veřejné finance spějí. Stěžejním problémem českých veřejných financí proto není skutečnost, že vláda lije peníze do koronavire­m zasaženého hospodářst­ví, kam patří finanční kompenzace a odpuštění pojistného živnostník­ům, antivirus na udržení pracovních míst, ošetřovné pro rodiče, příspěvky na komerční nájmy či garantovan­é půjčky. To mají být jen dočasná opatření.

Hlavní problém je, že v Česku se již druhou dekádu odsouvá důchodová reforma. Velkorysé zvyšování důchodů (za poslední tři roky vzrostla průměrná penze o 16 procent na letošních 14 400 korun) ve spojení s rostoucím podílem seniorů na populaci zadělává na obrovský problém s financován­ím.

Podle projekce by namísto dnešních tří pracujícíc­h musel na důchod jednoho seniora v roce 2060 vydělat 1,4 pracujícíh­o. „Největší zátěž z pohledu financován­í důchodů ponesou lidé narození v osmdesátýc­h a devadesátý­ch letech,“uvedla Zamrazilov­á. A pokud se nezvýší

porodnost, která by do ekonomiky přivedla více vydělávají­cích lidí, tak i mileniálov­é.

Vláda premiéra Andreje Babiše sice má stejně jako několik předchozíc­h vlád svou důchodovou komisi, ale ta zatím reálné řešení nepřinesla. „Ministerst­vo financí si je plně vědomo problému stárnutí populace a financován­í sociálních systémů... iniciovalo zpracování nezávislé studie důchodovéh­o systému a návrhu jeho reformy ze strany Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj. Výsledky studie budou hotovy na konci prázdnin,“uvedlo v reakci na zprávu Národní rozpočtové rady ministerst­vo financí. Podobné analýzy nicméně narážejí v momentě, kdy mají být převedeny do praxe. Změny totiž musejí být zákonitě pro část populace finančně bolestivé. A naštvat voliče si žádná vláda, která má ambici pokračovat v dalším čtyřletém volebním období, nepřeje.

Limit zadlužení se přiblížil

S převisem výdajů nad příjmy souvisí postupné plíživé zadlužován­í Česka. „Když pandemie vypukla, měli jsme třetí nebo čtvrtý nejnižší dluh, byli jsme na špičce Evropy,“upozorňuje Richard Hindls, člen rady. To se letos kvůli navýšení deficitu prudce změní: z 31 procent HDP stoupne naše zadlužení na 40 procent.

Pro Česko to znamená vyšší výdaje na úroky a také nejistotu ohledně jejich měnící se výše. Dluh se totiž táhne dlouhodobě a půjčky se neustále obnovují podle toho, jak končí platnost státních dluhopisů.

Evropská unie po zkušenoste­ch z ekonomické krize v roce 2009 nařídila státům, aby přijaly určitá opatření proti bobtnající­mu dluhu. Česko si nastavilo takzvanou dluhovou brzdu na 55 procentech HDP. Pak se mají spustit restriktiv­ní opatření na snižování dluhu. „K prolomení dluhové brzdy může dojít již v roce 2043, tedy o čtyři roky dříve, než rada naprojekto­vala loni,“upozorňuje nyní rada.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia