MF DNES

OKD hledá peníze, kde se dá. Žádá stát o odložení plateb

-

Do situace, v jaké podle všeho ještě nikdy nebyla, se dostala těžební společnost OKD. Firmě se nedostává hotovosti, takže se snaží ušetřit, kde je to jen trochu možné. Nyní mimo jiné poprvé v historii požádala o odklad splátky na vázaný účet, z nějž jsou hrazeny důlní škody či rekultivac­e.

„Těch žádostí bylo více. OKD žádalo Obvodní báňský úřad o změnu termínu, ke kterému by měla vázat finanční prostředky na sanace, rekultivac­e a důlní škody, dále pak žádalo o změnu záloh poplatku za vytěžené uhlí,“řekl Bohuslav Machek, ústřední báňský inspektor a mluvčí Státní báňské správy.

„Ta druhá žádost přišla proto, že kvůli koronaviru společnost OKD netěžila tolik, kolik původně předpoklád­ala, jde tedy jen o změnu výše záloh. Konečná částka bude známá až při celkovém vyúčtování. Ani o jedné ze žádostí zatím nebylo rozhodnuto,“dodal.

Žádost o posunutí plateb zapadá do současné snahy společnost­i OKD získat co nejvíce peněz, které se firmě nedostávaj­í.

Nakolik je situace kritická, však zatím není zřejmé.

Insolvence je nežádoucí

Že společnost­i OKD chybějí peníze, je zřejmé z více zdrojů. Kromě žádosti o odložení plateb Báňskému úřadu požaduje OKD také 1,2 miliardy korun od státu prostředni­ctvím společnost­i Prisko, která těžební firmu vlastní.

Částka má být náhradou za prostředky, které společnost OKD v poslední době vynaložila na náklady na útlum těžby.

„Věříme, že tato částka (...) pomůže krýt naši potřebu tak, aby tato společnost byla zachráněna a dál plnila, tak jako i teď, všechny svoje závazky včetně mezd svých zaměstnanc­ů,“odůvodnila žádost předsedkyn­ě představen­stva OKD Vanda Staňková.

Na otázku MF DNES, zda by těžební firmě, pokud by nezískala pomoc zvenčí, hrozila insolvence, odpověděla: „Vámi popisovaný scénář insolvence pro nás nepřichází do úvahy.“

Na jak dlouho má OKD peníze a jak dlouho ještě bude mít na výplaty zaměstnanc­ů, tak zatím není zřejmé.

Problémy OKD jsou dlouhodobé, příchod koronaviru firmě nepřidal. Vedle nuceného přerušení těžby na Dole Darkov se OKD potýká také s poklesem cen uhlí a jeho nižším odbytem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia