MF DNES

Nejlepší nástupce věštkyně Jolandy

Diář

- Petr Kolář reportér MF DNES

Vpolovině ledna zemřela po komplikova­né nemoci známá televizní věštkyně a kartářka Jolanda. Dáma, kterou proslavily hlášky jako „vidím velký špatný“. Od té doby Čechům chybí víc, než si byli ochotni připustit. Zvlášť v nelehkých pokoronavi­rových časech, kdy by se leckdo mohl upnout k jejím předpovědí­m typu: „Hodně budeš někde!“jako k jedinému zdroji optimismu.

Riziko, že by národ mohl snadno podlehnout malověrnos­ti, si začala uvědomovat i vláda Andreje Babiše.

Na jejím nedávném zasedání proto začaly padat návrhy, jak morálku Čechů pozvednout. Po odmítnutí několika jalových, jako třeba že by mohli začít všichni politici povinně nosit červený svetr, premiér Babiš jednání svého kabinetu rozpustil.

Koncept spásné myšlenky pro chvíle, kdy nezaberou ani homeopatik­a na křivdu, už měl přitom v hlavě. Její provedení si zprvu otestoval ve svém posledním nedělním hlášení Čau lidi, které pravidelně vysílá na svých sociálních sítích.

„Prosím vás včera večer byla strašně důležitá věc a 23:43 byl slunovrat, zatmění Slunce, měsíc novu a matka Země a otec Slunce nám vzkázaly prosím vás, že máme spolupraco­vat. Aspoň čtyři měsíce, že se máme spojit a že nám tady do tý naši zemičky nikdo nebude mluvit. Ani ti velcí, ani nikdo ze zahraničí. Protože vy dobře víte, že vy rozhodujet­e o osudu naší země...,“vysvětlil premiér svému publiku s kapucí na hlavě, aby to celé dávalo ještě větší smysl.

Úspěch se dostavil takřka okamžitě. Lidé se nevšedním poselstvím baví, pročež zapomínají na takové prkotiny, jakými jsou třeba státní rozpočet s rekordním schodkem 500 miliard korun či nelehká situace hnutí ANO v Brně.

V tvůrčím týmu okolo předsedy vlády se prý tedy okamžitě začalo pracovat na dalších dílech. MF DNES se na základě minulých autentický­ch vystoupení věštkyně Jolandy a premiéra Babiše pokusila predikovat, jak by to mohlo vypadat.

„Vidím, slyším a poslouchám. Ve vašem zájmu. Všechno se to bouří! Nepřepínej­te kanela. Nemám nějaký kaviáry nebo nějaký holubata. Nejsem nějaký takový, abyste se báli. Nejsem namyšlený. Nejsem nějakej fanatik. To je kampaň, to je účelovka! My chceme. My máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset milionů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle! A ty včely mají rádi tu řepku, můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají, je to pravda. Já jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě. Moje jméno je Andrej. Kdybych mohl, tak udělám hodně Andreje ze sebe. A chci, abyste viděli, jak sem zkušený! Ano, já se za to nestydim! A tady máte vy vaše světlo. Hodně jste trpěli a hodně jste hladovali. Ze svrabu můžete vytáhnout se. Dneska opět žijeme! Hodně budeme někde. Hodně vysoko míříme! Chcete volit? Nechcete volit? Volte, nečekejte!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia