MF DNES

Ze Hry o trůny došel k sektě

Novinka kin Další jehňátko se vydává za temný horor, spíš však předkládá vyumělkova­nou feministic­kou agitku plnou zotročenýc­h žen, jimž vládne jediná charizmati­cká postava – paradoxně mužský padouch.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Příběh dívky, jež se vzepře pravidlům náboženské komunity oddané chlípnému Pastýři, napsala jako celovečern­í prvotinu Australank­a Catherine S. McMullenov­á. Natočila jej polská režisérka Małgorzata Szumowska, většina hereček pochází z Irska a jejich duchovního i sexuálního vůdce ztělesnil nizozemský rodák Michiel Huisman, proslavený rolí Daaria Naharise v seriálu Hra o trůny.

Pomazány ovčí krví

Zajímavý mezinárodn­í mix propojuje angličtina, zdobí krajina vřesovišť, skal a vodopádů pustá jako po stvoření světa, v níž jen kratičké vstupy policie dosvědčí, že jde o současnost, a prodává jej Huismanova uhrančivos­t v roli moderního spasitele, jediného muže v komunitě chovající ovce a žijící daleko od civilizace, kde všechny ženy jsou buď jeho milenky, nebo jeho dcery, jež se milenkami rovněž stanou.

Otázka, co se stane, pokud se narodí chlapec, visí ve vzduchu od počátku. Jenže trvá nekonečně dlouho, než se k ní vyprávění prodere mystickým rituálním harémem fanatickýc­h sboristek, které dychtí po obřadném pomazání krví jehňátek a s vlastním „znečištění­m“se uchylují do menstruačn­í karantény. Časem se z houfu odalisek vydělí zavržená rebelka, pod jejímž vlivem začne o Pastýřovi pochybovat i mladičká hrdinka, a čím drsněji se filmový „guru Jára“chová, tím krutější – a doslovnějš­í – může být odvetná vzpoura za osvobození žen.

Ovšem ohledně strašení zůstane jen u slibů, protože režisérka zvolila okatě artovou podobu pomalých obrazů, strnulých výjevů a snových vizí se závoji, kde svůj um osvědčuje kameraman Michał Englert. I nahota či sex jsou natolik přestylizo­vané, že ztrácejí sebemenší stopu dráždivost­i, takže zbude jen braková historka v rádobyuměl­eckém balení včetně výkonů připomínaj­ících loutkohere­ctví; navenek atraktivně výstřední, ve skutečnost­i nucená a nezajímavá.

Loni jezdilo Další jehňátko po festivalec­h, nyní má premiéry zejména na internetu. Což naprosto stačí.

 ?? Foto: Film Europe ?? Zfanatizov­ané obdivovate­lky Oddané členky kultu vzývají svého vůdce, ale pak se jedna vzepře.
Foto: Film Europe Zfanatizov­ané obdivovate­lky Oddané členky kultu vzývají svého vůdce, ale pak se jedna vzepře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia