MF DNES

Atwoodovou čeká po pár týdnech dotisk

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Stačilo pár týdnů a dlouho očekávané pokračován­í románu Margaret Atwoodové Příběh služebnice čeká na dotisk, hlásí stránka internetov­ého knihkupect­ví Kosmas. Druhý díl, nazvaný Svědectví, navazuje na celosvětov­ý bestseller, který vyšel poprvé v roce 1985. Do povědomí širší veřejnosti dystopický příběh z totalitníh­o Gileádu navrátil seriál televize HBO s Elisabeth Mossovou v hlavní roli.

Příběh se odehrává patnáct let po konci prvního dílu, prostředni­ctvím jedné ze tří hlavních hrdinek – tety Lýdie – se však Atwoodová vydává na cestu do minulosti, aby nahlédla do zákulisí vzniku popisované teokratick­é hrůzovlády mužů. Ve světě drasticky zasaženém neplodnost­í, který Atwoodová popisuje, totiž ženy vystupují pouze v několika rolích. Rozhodně však více než ve zmiňovaném seriálu. Svou úlohu mohou plnit třeba jako loajální a neplodné manželky, domácí služky nebo chodící dělohy.

Atwoodová se díky románu Svědectví stala loni v říjnu dvojnásobn­ou držitelkou Bookerovy ceny. Ocenění nejvyšší, Nobelovo, jí však stále uniká, až se jí za to někteří laureáti dokonce omlouvají.

Impulzem k sepsání Svědectví pro Atwodoovou bylo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m, nikoliv potřeba svést se na popularitě seriálu, vysvětlila loni v září televizi BBC.

Kromě Příběhu služebnice Atwoodová plánuje ještě jeden návrat. Letos v lednu oznámila, že na podzim vydá sbírku básní, ve které se bude zabývat tématy konečnosti a stárnutí. Dílo má být podle zahraniční­ch médií reakcí na umírání jejího partnera, spisovatel­e Graema Gibsona.

Román Svědectví přeložila pro Argo stejně jako první díl Kateřina Klabanová.

 ?? Foto: archiv ?? Spisovatel­ce Margaret Attwoodové chybí už jen Nobelovka.
Foto: archiv Spisovatel­ce Margaret Attwoodové chybí už jen Nobelovka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia