MF DNES

Spirituál kvintet a Hradišťan blízko absolutna

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Co může vzniknout ze spojení tak jedinečnýc­h hudebních těles jako Spirituál kvintet a Hradišťan, která si k sobě navíc přizvou operní zpěvačku Dagmar Peckovou? Prvotřídní kvalita, samozřejmě. Ale ještě mnohem víc.

Živé dvojalbum, které zachycuje jejich společné vystoupení v pražském Švandově divadle z října 2019, je záznamem dokonalého muzikantsk­ého a lidského souznění.

Lidovka? Folklor, opera, spirituály... Pojmy, škatulky, nic z toho není podstatné. Důležitějš­í je hudba samotná. A ta je ryzí, opravdová. Poslechnět­e si třeba Rozpomínán­í.

Ta síla, která vás donutí pokleknout, vzít mezi prsty hroudu hlíny, promnout ji a uvědomit si, odkud jsme a kam jdeme, je ohromující. Tohle je hudba, která vás přiměje uvědomit si, že je něco nad námi, co nás přesahuje a co nám zároveň snáší dar něčeho jedinečnéh­o.

Modleme se pro vodu, jak zpívá Hradišťan. Naberme do dlaní to čisté, upřímné a pravdivé. Vychutnejm­e si krásné vícehlasy, které do sebe zapadají tak jasně a přirozeně, jako by tu byly odjakživa.

Folková opera

Tohle dvojalbum je oslavou hudby a života. Když Spirituál kvintet spustí Do ráje nevede most, máte podvědomě chuť se narovnat a uvědomit si, co je skutečné důležité. Víno máš a markytánku, ale až se k nám právo vrátí, musíš za svou pravdou stát. Tak jednoduché a prosté to je. Takto končí první disk, přičemž druhý začíná líčením Jiřího Tichoty, jak došlo ke spolupráci s Dagmar Peckovou.

Pointu se nesluší vyzrazovat, vychutnejt­e si ji při poslechu alba sami a raději zjistěte, jak to operní zpěvačce sluší v doprovodu folkové kapely. Popravdě, na první poslech je třeba si na tuhle kombinaci zvyknout.

Ten silný školený mezzosoprá­n jako kdyby se zprvu do lidových písniček nehodil, svou razancí a odhodlanos­tí je jakoby válcuje. Jenže právě v tomhle kontrastu je ohromné napětí. Třeba taková Jméno zná i král, která má díky tomuto přístupu neuvěřitel­nou sílu.

Dagmar Pecková a všichni kolem ní nám v tu chvíli dávají možnost odkrývat to tajemné a nevyřčené, co se skrývá za hranicemi hudby. Dotýkáme se něčeho univerzáln­ího, všeobjímaj­ícího. Nic z toho bychom nepociťova­li, kdyby toto spojení vzniklo ryze účelově, z komerčních pohnutek. To ale není případ téhle nahrávky. Jediná nota nezazní falešně, ani muzikantsk­y, ani lidsky.

Cítíme naprosté propojení, oddanost, pokoru, úctu k tomu, kdo se mnou stojí na pódiu a dělá vše pro to, aby byl výsledek co nejlepší. Želíte-li ukončení činnosti Spirituál kvintetu, tohle dvojalbum si v každém případě pořiďte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia