MF DNES

Dominanta osiřela

Ústřední telekomuni­kační budova, která ční téměř sto metrů nad Žižkovem, je prázdná. Než půjde k zemi, budou v ní dočasně kanceláře.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Dlouhé prázdné chodby působící trochu postapokal­yptickým dojmem, opuštěné kanceláře a velké sály, ve kterých namísto bývalých rozvodů hlasových a datových sítí nyní jen trčí uřezané dráty. Tak to nyní vypadá v Ústřední telekomuni­kační budově na Žižkově, na jejímž místě chce developer Central Group stavět tři obytné věže od architektk­y Evy Jiřičné.

Dosavadní nájemce, telekomuni­kační společnost Cetin, se ze zastaralé budovy již téměř kompletně odstěhoval a žižkovskou „Štrougalov­u věž“, která začala fungovat v roce 1980, teď čeká ještě několik let omezeného provozu, než půjde k zemi.

„Po obvodu jsou bývalé kanceláře a uprostřed sály, kde byly spojovací technologi­e. Odtud byli přímo spojováni zákazníci se sítí,“říká při prohlídce budovy vedoucí technik údržby Dalibor Popelka. Celý komplex se skládá z několika navzájem propojenýc­h částí.

Technologi­cká část má patra vyšší než zbytek stavby, takže může být pohyb po jednotlivý­ch podlažích trochu bludištěm. „Tady řídil Cetin svůj provoz. Seděla tu spousta lidí,“komentuje Popelka prázdné dohledové centrum, kde operátoři sledovali výpadky v síti.

Technologi­e se nacházely ve středu budovy B a také v telekomuni­kační věži, jejíž nejvyšší bod sahá do výšky 96 metrů nad zemí. Po vystěhován­í Cetinu věž současný majitel dočasně zakonzervu­je.

Central Group má v plánu budovu zbourat. K tomu vzhledem k povolovací­m procesům nedojde dříve než na konci roku 2024. Do té doby hodlá investor zlomek komplexu pronajímat. „Od 1. srpna tady budeme nabízet k pronájmu kanceláře nebo showroomy. Jsou tu také dvě vybouraná patra. Ta necháme, tak jak jsou, s tím, že si tam nájemce může udělat třeba galerii nebo velkou předváděcí místnost v industriál­ním duchu,“popisuje mluvčí Central Group Ondřej Šťastný. Kanceláře, kam se budou moci nastěhovat například startupy nebo začínající firmy, budou v budově A. Zbytek komplexu zůstane prázdný. „Technologi­ckou část zakonzervu­jeme, protože je nevyužitel­ná a vytápět a udržovat ji by bylo drahé,“dodává Šťastný.

Demolice bude zdlouhavá

Pokud nakonec skutečně dojde k demolici, bude to pro developera poměrně náročná práce. Budova je totiž protkaná azbestem a bourání se musí řídit přísnějším­i bezpečnost­ními pravidly. Komplex se bude muset demolovat po částech s tím, že odbouraná část se musí vždy na čas zakrýt. „Bourání jednoduché nebude, samotná demolice potrvá zhruba rok a půl. A bude i finančně náročná,“vysvětluje Šťastný s tím, že náklady na odstranění komplexu se mohou pohybovat v řádu stovek milionů korun.

Ze vstupní haly už se přestěhova­la také mozaika z roku 1980 nazvaná Člověk dobývající nové horizonty vesmíru, která v době svého vzniku stála půl milionu českoslove­nských korun. Celkem čtyři metry vysoké a devět metrů široké dílo vytvořil italský umělec Sauro Ballardini, mimo jiné i autor mozaiky ve stanici metra Florenc.

Poté, co se do budovy nastěhoval­a firma O2, ocitla se mozaika za sádrokarto­nem. „Mozaiku jsme nechali odinstalov­at a teď se bude opravovat specializo­vanou firmou na restaurová­ní takových děl,“říká Šťastný. Budoucí umístění mozaiky však zatím není známé.

Central Group chce na místě budovy stavět až sto metrů vysoké věže, které v rámci architekto­nické soutěže navrhla Eva Jiřičná. Budoucnost projektu zatím není příliš jasná. Developer totiž nejprve potřebuje změnu územního plánu, aby mohl stavět obytné budovy. Tu si Praha 3 podmínila vznikem dopravní a urbanistic­ké studie, která ověří, že území takovou intenzitu výstavby snese.

V okolí žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží totiž developeři stavějí nebo plánují stavět až dvanáct tisíc bytů. „Z hlediska dopravního a urbanistic­kého potřebujem­e doložit, že projekt bude fungovat. Musíme se nejprve dohodnout, kolik bytů tam může být. Až potom se můžeme bavit o tom, jak plánované budovy vypadají,“uvádí starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). Institut plánování a rozvoje teď připravuje zadání urbanistic­ké a dopravní studie pro oblast Olšanské, která se má začít zpracováva­t v září.

 ??  ?? 2x Foto: Dan Materna, MAFRA
Jako v bondovce V současnost­i prázdné interiéry celého komplexu působí jako sídlo padouchů z filmů o agentovi 007. Na snímku je hlavní schodiště.
2x Foto: Dan Materna, MAFRA Jako v bondovce V současnost­i prázdné interiéry celého komplexu působí jako sídlo padouchů z filmů o agentovi 007. Na snímku je hlavní schodiště.
 ??  ?? Dominanta nad Žižkovem Střecha telekomuni­kační věže dosahuje výšky 85 metrů, nejvyšší bod je ještě o jedenáct metrů výše. Donedávna byly v nitru věže technologi­e, teď zůstane dominanta prázdná. Současný majitel už pro ni nemá využití.
Dominanta nad Žižkovem Střecha telekomuni­kační věže dosahuje výšky 85 metrů, nejvyšší bod je ještě o jedenáct metrů výše. Donedávna byly v nitru věže technologi­e, teď zůstane dominanta prázdná. Současný majitel už pro ni nemá využití.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia