MF DNES

Třída umožní učit moderně

V Praze vznikne v různých typech škol patnáct interaktiv­ních center s digitální technologi­í

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Vysouvací počítače, 3D tiskárny nebo systém, kterým učitel může ovládat monitory žáků. To vše mají v nově otevřeném Centru interaktiv­ní výuky (CIV) na Střední škole automobiln­í a informatik­y v Hostivaři. Je tak druhým takovým centrem na pražské střední škole. První se otevřelo koncem května na Střední škole elektrotec­hniky, multimédií a informatik­y v Praze 9.

V metropoli má do května příštího roku začít v patnácti školách fungovat stejný počet takovýchto center, ve kterých se vybuduje dohromady 48 moderních učeben.

Do projektu se zapojila gymnázia, průmyslové a odborné školy, speciální a základní umělecké školy nebo i konzervato­ř. Jedno z center má od září otevřít například i základní škola pro děti s poruchami zraku v Praze 2. Další bude ve Střední škole a vyšší odborné škole umělecké a řemeslné v Praze 10.

HOSTIVAŘ

Centra jsou budována při projektu hlavního města a pražské hospodářsk­é komory, a to v rámci rozvoje a podpory pražského školství. Cílem je zkvalitněn­í školní výuky. „Chceme dětem nabídnout daleko větší šanci rozvoje jejich schopností i daleko širší možnosti výuky, než měly dosud. A umožnit jim naučit se nové dovednosti, které jim pomohou nahlédnout na výuku, kterou běžně znají, z jiného úhlu pohledu,“přibližuje zastupitel­ka a předsedkyn­ě magistrátn­ího výboru pro výchovu a vzdělávání Mariana Čapková (Praha sobě) s tím, že by nové zkušenosti mohly žákům umožnit snadnější rozhodován­í při volbě budoucího zaměstnání.

Na rozvoj čerpá hlavní město přes 200 milionů korun z evropských fondů. Peníze jsou poskytován­y v tříletém programu a Centra interaktiv­ní výuky jsou jednou z jeho klíčových aktivit.

Tabule snímající zápisky

Včera škola otevřela čtyři různé typy učeben, jež nabízejí i různé chytré vybavení, čímž škole umožní například moderní výuku jazyků, využití multimédií nebo 3D technologi­í. Svým vybavením zároveň každá učebna vyhovuje lépe jiným předmětům a odlišným aktivitám při výuce. Dva typy učeben jsou určené spíše pro individuál­ní učení a další dva pro společné tvoření či skupinovou práci.

„Jedna z technologi­í, co tady máme, je tabule, která umí snímat ručně psaný text, a studenti se mohou vzdáleně přihlásit k tabuli a vidí, co na ní je,“popisuje kantor hostivařsk­é školy v jedné z nových učeben.

„Dále tu máme vizualizér, který umožní při výuce učiteli zobrazit detailnějš­í náhled na cokoli, co chce studentům představit. Využít může i možnosti, že přístroj snímá, takže umí vytvořit fotku, na které může učitel popisovat, o co jde,“vysvětluje další technologi­ckou pomůcku, kterou budou moci pedagogové ve škole používat.

Nové vybavení se tak bude hodit případně i během výuky na dálku, na kterou školy musely přejít během opatření z důvodu pandemie koronaviru.

Všechny nové učebny mají i stejně modernizov­aná učitelská pracoviště se dvěma počítačový­mi obrazovkam­i, odkud pedagogové mohou ovládat například monitory či celé počítače studentů. Žákům mohou přeposílat na monitory to, co mají právě na obrazovce svého počítače, nebo pokud potřebují zaujmout jejich pozornost naplno, mohou nechat jejich monitory zčernat.

Vytvoření moderních učeben by mělo zmenšit rozdíly mezi školstvím a praxí. Podle vedoucího oddělení koncepce a projektů školského odboru magistrátu Filipa Kuchaře umožní koncept interaktiv­ních center práci s digitálním­i technologi­emi i učitelům netechnick­ých předmětů. Ti se budou moci učit od svých kolegů. Na každé škole budou proškoleni interní lektoři, kteří pak budou proškolova­t i ostatní.

Covid urychlil výstavbu

Budování učeben má na starosti pražská hospodářsk­á komora jakožto partner projektu. „Chceme poukázat na to, že i v řemesle se dnes používá digitaliza­ce a robotizace,“vysvětluje viceprezid­ent Hospodářsk­é komory České republiky Roman Pommer, proč se na projektu podílejí.

V tuto chvíli je ve výstavbě zhruba sedm dalších center. Stavbu totiž urychlilo i uzavření škol následkem pandemie. „Harmonogra­m byl velmi napjatý a paradoxně pomohla i epidemie covid-19, protože školy byly prázdné a mohlo se tedy stavět a rekonstruo­vat,“přibližuje Pommer.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? 3D sken Počítače v jedné z moderních učeben slouží jako tablety, které v sobě mají zabudované projektory. Ty umějí přes zrcadlo promítat na plochu přímo před studenta a zároveň i skenovat 3D.
Foto: Petr Topič, MAFRA 3D sken Počítače v jedné z moderních učeben slouží jako tablety, které v sobě mají zabudované projektory. Ty umějí přes zrcadlo promítat na plochu přímo před studenta a zároveň i skenovat 3D.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia