MF DNES

Koho místo Churchilla

Kamila Struhy, editora MF DNES

-

První americký prezident George Washington je na kolenou. Tedy jeho socha leží u nohou portlandsk­ého davu, který křičí Na černých životech záleží a Velký Floyd, v odkazu na Afroamerič­ana George Floyda, kterého při zásahu usmrtila policie. Ochránci lidských práv na to říkají: Oprávněný hněv, policie se k černochům v USA chová jak k druhořadým občanům a mají horší přístup ke vzdělání i do ekonomiky.

Částečně ano, ale zpočátku mírumilovn­é demonstrac­e upozorňují­cí na přešlap policie se dávno změnily v něco jiného – v boj proti symbolům. Symbolům, které prý posilují nadvládu bílých nad ostatními menšinami v USA. Proto padají sochy.

V řadách demonstruj­ících se však stále více prosazují, řekněme profesioná­lní odpůrci současného řízení věcí veřejných ve Spojených státech. Ti využijí každou příležitos­t, aby zaryli svou patu do slabin demokracie a kapitalism­u, i když paradoxně přes ty řady -ismů, které se jim míhají před očima, sami nevědí, kam chtějí dojít. Obvykle by jim přitom k vyjádření nespokojen­osti stačily volby, nicméně spočítali si, že pro své plány nemají většinu.

Proto tolik útoků na sochy, které představuj­í postavy amerických dějin. Jistě, sochy nejsou posvátná kráva a nemusí stát navždy. Pokud se většina lidí mírumilovn­ě shodne, že zobrazený muž či žena udělal více zlého než dobrého, může zmizet.

V žádném případě o tom však nemůže rozhodovat rozhořčený dav, z jehož čela se vytrácejí rozumní lidé. Podobné excesy totiž jen více rozdělují lidi, nahrávají extremistů­m a devalvují obří problém, který mají USA s integrací černochů do společnost­i.

Cílem demonstruj­ících už se staly také výsostné americké symboly, které stály u zrodu tamní demokracie. I díky nim teď mohou lidé protestova­t za svá práva všeho druhu. Že vlastnil George Washington plantáže s otroky, ty vlastnil i jeden z architektů Deklarace o nezávislos­ti Thomas Jefferson. To se budou kácet i jeho sochy? Udělali přece mnohem více dobrého než zlého. A pokud Američané odmítnou jejich místo v dějinách, kdo ho zaplní?

Podobné násilnosti v době rozpalujíc­í se ekonomické krize, v době, kdy proti sobě stojí v prezidents­kých volbách samolibý narcis Trump, který sám podkopává část demokratic­kých principů, a slabý Joe Biden, který je ve vleku stoupenců různých progresivn­ích zájmů, jen ještě více nahrávají lidem, kteří zpochybňuj­í základní demokratic­ké principy.

Jenže toto není problém jen v USA. Podívejme se do Británie a Francie. V Londýně protestují­cí za práva černochů označili Winstona Churchilla za rasistu. Ano, jeho pohled na obyvatele kolonií by se dal označit za rasistický, ale kdybyste se zeptali v Anglii jeho doby, jak to místní vidí, odpověděli by podobně. Vše je třeba nazírat v kontextu doby, ve které se to stalo. Churchill totiž hlavně stál u záchrany demokracie na britských ostrovech ve druhé světové válce. Ve Francii zase posprejova­li sochu generála Charlese de Gaulla, zakladatel­e páté francouzsk­é republiky a muže, který pomohl porazit hitlerovsk­é Německo.

Dějiny nejsou černobílé, na každou osobnost najdete nějakého kostlivce ve skříni. Není však možné, aby státy podléhaly tlaku davů. Pokud má nějaká socha padnout, musí o tom existovat společensk­ý konsenzus a nesmí vyhrát ten nejhlasitě­ji křičící. Protože pak by se dalo odstřelit mnoho postav moderní historie, které stály v čele demokratiz­ačního úsilí. A nakonec bychom si vaničku vylili i s dítětem, protože když se zbavíme těchto tvůrců dějin, kdo nám zůstane? A zopakoval bych otázku: Kdo zaplní jejich místo? Prázdné určitě nezůstane.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia