MF DNES

Zemřel egyptolog, který objevil milostnou píseň

-

Hieroglyfi­cké písmo označovali staří Egypťané za „písmo božích slov“a literaturu za „krásnou řeč“. K obojímu měli nesmírnou úctu. Stejně jako egyptolog Břetislav Vachala, který překladům staroegypt­ské literatury zasvětil svůj vědecký život. Bývalý ředitel egyptologi­ckého ústavu a v 90. letech i český velvyslane­c v Egyptě a Súdánu, podlehl ve středu těžké nemoci. Bylo mu 68 let.

K jeho nejoblíben­ějším postavám, které čeští egyptologo­vé objevili v Abúsíru, patřil kněz a soudce Inti, který žil před 4 300 lety. Vachala objevil na stěně jeho hrobky reliéf, který se ukázal být zatím nejstarší doloženou milostnou písní.

Egypťané sepisovali náboženské texty, ale třeba i pohádky, životopisy, naučení, bajky či chvalozpěv­y a milostné písně. Díky Břetislavu Vachalovi si je můžeme číst i v češtině. Překládal například lékařské papyry a loni dokončoval překlad dvacetimet­rového Ebersova papyru, který popisuje 877 lékařských případů. Díky Vachalovi bude poprvé vydán v češtině, a to ještě letos.

„Jsou lidé, kteří – když se odmlčí, skoro nikdo si toho nevšimne. A pak jsou takoví, po nichž zůstane navždy nevyplnite­lné prázdno. Český egyptologi­cký ústav, filozofick­á fakulta, Univerzita Karlova i tato země přišly o vynikající lidskou bytost,“říká egyptolog a prorektor Univerzity Karlovy Miroslav Bárta. (fa)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia