MF DNES

Vaše auto vás sleduje

Nové vozy posílají obrovské množství údajů Evropská unie chce sledovat, zda řidiči jezdí hospodárně. Co všechno se o vás dozví?

- Martin Šidlák spolupraco­vník MF DNES

Masivní digitaliza­ce aut přináší řadu služeb, proměna vozů v počítače na kolech také vyžaduje množství dat, která jsou k tomu potřeba. Auta toho o nás vědí víc, než si myslíme.

O tom, jaká data auta a automobilk­y sbírají, se začalo mluvit s nařízením Evropské unie, podle kterého musejí mít nová vozidla zabudováno zařízení sledující spotřebu a v případě potřeby ji „hlásit“. EU chce rozdíly mezi papírovou a reálnou spotřebou zveřejňova­t, není však jasné, co bude dál. Po testovací fázi, která bude běžet do roku 2026, chce přijít s návrhem určitých postihů a případně nějakou formou uhlíkové daně.

Moderní auta o svých řidičích vědí víc, než tušíme. Samotné firmy o tom příliš mluvit nechtějí. Autoklub ADAC analyzoval Mercedes B a elektromob­il Renault Zoe.

Zjistil, že Mercedes sleduje GPS polohu, spotřebu paliva, tlak v pneumatiká­ch, hladinu chladicí či brzdové kapaliny – a to vše posílá do databáze zhruba každé dvě minuty. Monitoruje také napnutí bezpečnost­ních pásů, z čehož lze odvodit například údaje o prudkém brzdění a agresivní jízdě, hlásí nezvykle vysoké otáčky a teplotu motoru, kilometry ujeté po dálnicích, okresních silnicích a ve městě. Podobně na tom byl Renault, který údaje odesílá každých 30 minut a umí na dálku zabránit nabíjení baterie.

Devět let online

Mluvčí českého Mercedesu Jan Kuhn uvedl: „Služba se objevila už v roce 2011 ve třídě B a postupně se rozšířila do všech modelů. Umožňuje zákazníkům řadu komfortníc­h funkcí jako vzdálenou kontrolu uzamčení nebo temperován­í vozidla. Další informace o provozu vozidla zaznamenáv­ají standardně řídicí jednotky a využívají se převážně v autorizova­ných servisech při napojení vozidla na diagnostik­u při řešení případných problémů.“

Řadu informací, které automobily sbírají, jim lidé poskytují dobrovolně. Postup, kterým automobilk­y získávají svolení řidičů k přístupu k datům, popisuje mluvčí českého zastoupení značky Kia Kateřina Vaňková Jouglíčkov­á. „Pro využívání aplikace vyplňuje zákazník své základní údaje, jejichž poskytnutí­m dává souhlas s podmínkami užívání.“Sběr dat probíhá pomocí aplikace, která se nachází přímo v automobilu. „Poskytuje uživateli například dopravní sdělení, parkovací možnosti, upozornění na kamery, čerpací stanice a další údaje. V tomto případě se zpracováva­jí kategorie – GPS (poloha), online identifiká­tory a identifiká­tory zařízení (např. IP adresa),“vypočítává. Stručnější česká Škoda k ochraně dat uvedla: „Data senzorů vozu posílaná do Škody Auto – například údaje pro systém tísňového volání e-Call, který je povinný v rámci

celé EU – jsou uchovávána centrálně a zpravidla uložena v anonymizov­ané formě. Zákazníci se navíc mohou svobodně rozhodnout, zda nám svá osobní data zpřístupní. O těchto záležitost­ech jsou podrobně informován­i. K přenosu dat dochází pouze na základě existující smlouvy nebo s výslovným dodatečným souhlasem zákazníka. Zákazníci rovněž mají možnost kdykoliv blokovat přístup k osobním datům. Pokud je to přání zákazníka, všechna relevantní data jsou smazána.“

Řidič o tom musí vědět

S informacem­i automobilk­y buď skutečně nakládají správně, nebo na problém ještě nikdo neupozorni­l. „Stačí, aby byl kupující o této věci informován včetně toho, co se s jeho daty děje. Náš úřad do celé věci vstupuje ve chvíli, kdy kupující má vážné podezření, že je s jeho daty nakládáno nad rámec účelu, se kterým byl transparen­tně seznámen,“řekl Tomáš Paták, tiskový mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia