MF DNES

Pojištění veterinárn­í péče: čím dříve, tím lépe i levněji

Staršího psa nikdo nepojistí. Do jakého věku se vyplatí psa pojistit, kolik stojí ošetření či operace u zvěrolékař­e a na kolik vyjde pojistné

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Patnáct tisíc korun – pes sežral jitrničku i s igelitovým pytlíkem. Třicet pět tisíc korun operace páteře po srážce s motocyklem. Dvanáct tisíc korun – zánět dělohy a její odstranění. To jsou příklady částek, které naúčtuje veterinárn­í lékař za ošetření psa. Někdy je to víc, někdy méně, ale tisíce až desetitisí­ce nejsou v ordinaci u zvěrolékař­e nic výjimečnéh­o.

Z hlediska majitelů psa je to navíc neuvěřitel­ně emocionáln­ě tíživá situace: jejich mazlíček je v nesnázích, možná v ohrožení života. Navíc ošetření je drahé a udělá jim velký zásah do rodinného rozpočtu. Veterinárn­í lékař Václav Trnka z říčanské kliniky Elza to komentuje:

„Chápu, že veterinárn­í léčba se může klientům zdát drahá, ale většina peněz jde na léky, materiál či amortizaci diagnostic­kých přístrojů. Často se stane, že zvíře ošetříme, protože to je pro nás primární. No a potom s majiteli domlouváme splátkový kalendář či čekáme, až si vyřídí půjčku.“

Jako mnoho jiných veterinářů se tak Václav Trnka přimlouvá za to, aby lidé, kteří mají zvířata a nemají dostatečné finanční rezervy, uzavřeli pro své mazlíčky pojištění. S pojištěním veterinárn­í péče pak má majitel šanci, že za operaci zvířete zaplatí maximálně tisícovku či dvě, což je sjednaná spoluúčast. Zbytek doplatí pojišťovna.

112 tisíc korun za ošetření

Praxe praví, že to docela dobře funguje. „V zápalu psí hry má fenka naběhla na vyčnívajíc­í větev a roztrhla si ošklivě bok. Jeli jsme hned na veterinu, akce si vyžádala 30 stehů a účet byl 6 500 korun. To se stalo v sobotu večer. V neděli jsem online nahlásil pojistnou událost a 24 hodin po dodání veterinárn­í zprávy mi na účtu přistály peníze,“vypráví majitel zraněné teriérky.

„Nejvyšší částka, kterou jsme zaplatili majiteli psa na pojistném plnění, byla 112 000 korun,“doplňuje informaci Jan Moravec ze společnost­i Petexpert, která postupuje trochu jiným způsobem než ostatní pojišťovny. Klient uhradí v ordinaci spoluúčast a zbytek si veterinář vyřídí přímo s Petexperte­m. Funguje to tedy podobně jako „lidské“zdravotní pojištění – majitel zvířete nemusí nejprve zaplatit a pak čekat, kolik se mu vrátí.

Pojištění s ročním limitem například 20 000 korun přitom vyjde ročně na 1 200 až 3 500 korun. Není to úplně málo – když se nic nestane deset let, jako by měl majitel v pojišťovně na operaci našetřeno ze svého. Ani to však není úplně marné. Je mnohem snazší vydat jednou za půl roku tisícovku na pojistném než najednou a nečekaně 20 000 za operaci.

Kdo však někdy s pojišťovno­u o něčem jednal, tuší, že i pojištění veterinárn­í péče má svá „ale“.

Úraz ano, nemoci jen některé

Podle názvu pojištění to vypadá, jako by pro majitele zvířete měly být účty na veterině jednou provždy minulostí. To neplatí stoprocent­ně – pojišťovny nehradí třeba prevenci – očkování, odčervení, ale až na výjimky ani třeba preventivn­í kastraci či odstranění zubního kamene. Stejně tak vrozené či chronické nemoci jsou ve výlukách – pojišťovna zaplatí jen za jejich první diagnózu a léčbu. Následné kontroly, léky ani třeba operativní zákroky nikoli. Akutní záněty či otravy však pojištění kryje.

Nejčastějš­í hrazená ošetření jsou podle Jana Moravce zažívací a dermatolog­ické problémy, kde je průměrné vyplacené plnění devět tisíc korun.

Problém druhé nohy

Platí pravidlo, že pojištění je dobré sjednat ve štěněčím věku. Zaprvé to může být levnější – slevu za sjednání v mládí poskytuje Generali Česká pojišťovna. Zadruhé – problémy, které už se objevily, budou z pojištění vyloučeny. Když si pes například přetrhne kolenní vazy, pojišťovna obvykle dá do výluk i to samé zranění na párové končetině.

„Důvod je zřejmý – poškozenou nohu zvíře šetří, tu párovou přetěžuje a pravděpodo­bnost, že po čase budeme operovat i druhou nohu, je vysoká. Navíc, může jít o genetickou zátěž, v tom případě je problém na párové končetině také očekávatel­ný,“vysvětluje veterinářk­a Pavla Kadeřábkov­á z veterinárn­í kliniky Bresson z Kladna.

Navíc pro starší psy existuje i omezení věkové – standardem je, že pojištění lze sjednat do osmi let věku zvířete. Ale podle velikosti plemene některé pojišťovny tuto hranici upravují – pro velká plemena bývá poslední možnost vstupu do pojištění dokonce už i ve čtyřech letech věku.

Pojištění veterinárn­í péče lze momentálně uzavřít u pěti společnost­í, nabízí ho Generali Česká pojišťovna, Česká podnikatel­ská pojišťovna, myslivecká pojišťovna Halali a společnost­i Petexpert a Zampi. Jaké konkrétní podmínky nabízejí, na co stanovují výluky a kolik jejich pojištění stojí, si přečtěte v magazínu Téma Testujeme, který je právě na stáncích.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia