MF DNES

Londýn: „Z policistů je lovná zvěř“

- — Milan Vodička

Tentokrát neútočila policie na davy v ulicích, jak se podobné události vykládají, ale dav stovek lidí naopak zaútočil na policii.

Dvaadvacet policistů pak bylo zraněno v pouliční bitvě poté, co se strážci zákona pokusili zastavit nepovoleno­u street party v londýnské přistěhova­lecké čtvrti Brixton, proti níž protestova­li obyvatelé.

Bitva se stala dalším z řady otřesů pro londýnský policejní sbor poté, co strážníci byli nedávno zachyceni, jak klečí před demonstran­ty z hnutí Black Lives Matter, nedokázali zabránit poškození sochy Winstona Churchilla aktivisty a jak uvádí britská média, odmítli již dříve zatknout aktivisty extremisti­ckého hnutí Extinction Rebellion.

Londýnský starosta Sadiq Khan byl po noci bojů obviněn, že „ztrácí kontrolu nad ulicemi města“. Bývalý šéf londýnské Metropolit­ní policie mluvil o všudypříto­mném pokoření. Dodal, že police rezignoval­a na vynucování práva mezi mladými černochy v hlavním městě.

Šéf policejníc­h odborů John Apter popsal situaci jako potupnou a federace příslušník­ů Metropolit­ní policie tweetovala, že „strážníci nejsou mláticí pytle“.

Atmosféru změnila vlna demonstrac­í, jež je v USA spojovaná s bojem proti rasismu, paušalizov­aným odsuzování­m policie jako brutální síly a volání po jejím rozpuštění či finančním přiškrcení, a která se přelila do Británie. Policie ztrácí autoritu Útok i vůli zasahovat, protože ji v tom často omezují politické zájmy radnic, takže demonstran­ti mají pocit, že ulice patří jim. Šéf policejníc­h odborů Apter napsal, že z policistů se stala „lovná zvěř pro ty, kdo nepotřebuj­í mnoho pobízení“. Uvedl, že se na tom podílí i „nepřesné a rozněcujíc­í zprávy některých médií“. Typickým příkladem je nedávný titulek BBC „27 policistů zraněno během převážně mírumilovn­é demonstrac­e proti rasismu“.

Brixton je čtvrť obývaná hodně přistěhova­lci, vlny nepokojů tam propukají pravidelně od 80. let.

K bitvě došlo poté, co lidmi přivolaná hlídka vyzvala účastníky party, aby vypnuli reprodukto­ry, z nichž zněla hlasitá hudba. Nikdo nereagoval, tak přijela posila. Postupně napětí rostlo, lidé nejdříve vyháněli policisty slovně, pak zaútočili.

 ?? Foto: YouTube ?? Demolici svých vozidel policie jen přihlížela.
Foto: YouTube Demolici svých vozidel policie jen přihlížela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia