MF DNES

Třetina pákistánsk­ých pilotů dostala zákaz létat

-

Pákistánsk­é státní aerolinky PIA zakázaly létat svým 150 pilotům, protože se ukázalo, že licenci získali podvodně a zkoušky za ně složil někdo jiný. Vyplynulo to z vyšetřován­í květnové nehody, kdy v Karáčí zahynulo při nepodařené­m přistání skoro sto lidí. „Zajistíme, aby tito nekvalifik­ovaní letci už nikdy letadlo neřídili,“sdělil mluvčí PIA Abdulláh Hafíz. Ministr pro letectví Ghulám Sarvar Chán ve středu parlamentu podával zprávu o vyšetřován­í květnové nehody a sdělil, že z 860 pákistánsk­ých pilotů jich má 262 licence získané podvodem. Toto oznámení šokovalo poslance i pozůstalé po obětech.

Mluvčí PIA k tomu sdělil, že z těchto pilotů, kteří sami zkoušku nedělali, a přesto mají letecké oprávnění, jich 150 pracuje pro PIA. „Rozhodli jsme se jim zakázat létat s okamžitou platností,“oznámil.

Letecká společnost PIA má celkem 434 pilotů, takže tímto rozhodnutí­m přichází o více než třetinu z nich. Ministr Chán při objasňován­í příčiny neštěstí sdělil, že se posádka nesoustřed­ila na přistávání, ale na debatu o koronaviru. Nereagoval­a na varování o nadměrné rychlosti nebo nevysunuté­m podvozku. Pád letadla do rezidenční čtvrti přežily jenom dvě z 99 osob na palubě. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia