MF DNES

Jak USA dobyly Pchjongjan­g a vyfoukla jim ho Čína

Před 70 lety začala korejská válka. Stála miliony životů, její důsledky svět pociťuje i nyní – přísně vzato dodnes neskončila.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

asto se spekuluje o tom, jak by to dopadlo, kdyby se Američané jednou nechali „vytočit“poťouchlos­tmi Kim Čong-una a zaútočili na Severní Koreu vojensky. Mnohdy se při podobných úvahách zapomíná, že to už jednou udělali – a dokonce přitom bez nějaké velké námahy dobyli tamní metropoli Pchjongjan­g.

Jde o jednu z polozapome­nutých bitev krvavé korejské války, od jejíhož zahájení teď uplynulo sedmdesát let. Možná právě zde jsou kořeny hluboké nedůvěry, kterou všichni severokore­jští Kimové k Americe chovali a chovají dodnes.

ČAno, bota amerického vojáka už posvátnou komunistic­kou půdu znesvětila, řečeno slovy severokore­jských propagandi­stů. Jednalo se sice o akci šestnácti zemí pod hlavičkou Spojených národů, ale Američané při ní měli hlavní slovo. Nasadili také nejbojesch­opnější a nejlépe ozbrojené jednotky ze všech účastníků.

„Když jsme do Pchjongjan­gu vstoupili, vyhlížel jako město duchů. Ulice byly posety nehájenými barikádami, komunistič­tí vojáci zmizeli,“vzpomínal před lety veterán korejské války Rodney Hunt.

Američané měli Pchjongjan­g pod kontrolou po osm týdnů v roce 1950. A rychle se tam začali cítit jako doma. 22. října si 8. armáda pod velením generála Waltona H. Walkera zřídila velitelstv­í přímo v někdejším hlavním stanu vůdce Kim Ir-sena. To muselo bolet. Existuje dobová fotografie zachycujíc­í amerického zpravodajs­kého důstojníka, jak sedí přímo u Kimova stolu a nad hlavou mu visí portrét sovětského masového vraha Josifa Stalina.

Americká okupace Pchjongjan­gu však neměla dlouhého trvání – už začátkem prosince je odtamtud vyhnali Číňané, kteří se potají zapojili do korejského konfliktu.

V dnešních severokore­jských učebnicích se o potupě, kterou Američané způsobili „božskému“zakladatel­i Severní Koreje, pochopitel­ně nedočtete. Jako by nikdy neexistova­la. V hlavách tamních vůdců však straší dodnes.

Jak se to stalo, že necelých pět let po skončení nejkrvavěj­šího konfliktu lidských dějin šli Američané a s nimi i další znovu do války?

Společně se Spojenci přišli na pomoc Jižní Koreji, do níž právě před 70 lety vtrhlo téměř 150 000 severokore­jských vojáků. Brzy po zapojení mezinárodn­ích sil začala být jejich převaha zjevná. Dobyli Soul, brzy také Pchjongjan­g a zatlačili Severokore­jce k čínské hranici. Generál Douglas MacArthur, hlavní stratég korejských operací, už koncem října 1950 ujistil prezidenta Trumana, že „nejpozději na Den díkůvzdání bude po válce“. Tento svátek připadá na poslední čtvrtek v listopadu. Brzy se však ukázalo, že tento legendární vojevůdce se šeredně spletl. Do hry totiž vstoupili Číňané a zamíchali kartami.

Konflikt se pak přeléval z jedné strany na druhou ještě téměř další tři roky, vyžádal si nejméně tři miliony životů a skončil prakticky tam, kde začal – na 38. rovnoběžce, podél níž vzniklo demilitari­zované pásmo, jež dnes patří k nejpřísněj­i střeženým hranicím světa.

Američané korejskou válku nazývají „zapomenuto­u“, i když v ní padlo přes 36 000 vojáků US Army – to když ji srovnávají s druhou světovou. Pravda ovšem je, že korejský konflikt zanechal jizvy, které se nezacelily dodnes. Válka navíc nikdy oficiálně neskončila, protože neexistuje žádná mírová smlouva. Snahy jihokorejs­kého prezidenta Mun Če-ina i amerického šéfa Bílého domu Donalda Trumpa z posledních let se minuly účinkem. Konflikt, který začal před 70 lety, tak – jinými prostředky – stále pokračuje. A dnešní svět utváří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia