MF DNES

ČEZ rozdělí zisk. Státu vyplatí 12,8 miliardy

Valná hromada polostátní energetick­é firmy bude schvalovat dividendu.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Ch vílemi to bývá zábavné, chvílemi spíše smutné. Občas plné relevantní­ch informací, pak zase dlouho nuda. Ale hlavně to bývá zdlouhavé. Jednání valné hromady ČEZ, které odstartuje v pondělí v deset dopoledne, často trvá desítky hodiny. Loni se akcionáři rozcházeli až druhý den dopoledne. A ani letos nebude zřejmě hotovo během chvilky. Jednání navíc zkomplikuj­í nutná hygienická opatření.

Vyvrcholen­ím setkání akcionářů bývá schválení výše dividendy, kterou ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku. Vedení firmy navrhlo, že ho rozdělí téměř celý (očištěný o mimořádné vlivy). Na jednu akcii to dělá 34 korun, celkem tedy firma vyplatí 18,3 miliardy korun. Stát, který ovládá 70 procent firmy, dostane 12,8 miliardy. O 40 procent více než loni.

Může si to ČEZ vůbec dnes dovolit? Vždyť například francouzsk­é energetick­é podniky Engie a EdF se dalšího vyplácení dividend chtějí kvůli dopadům koronaviru zdržet. Většina evropských energetik si pak stanovila méně ambiciózní dividendov­ou politiku a akcionářům posílá obvykle méně než 75 procent čistého zisku. U ČEZ je to mezi 80 a 100 procenty. A o změně se neuvažuje.

„Představen­stvo vycházelo nejen z platné dividendov­é politiky, ale i z detailní rozvahy budoucích finančních potřeb. ČEZ má dostatek finančních zdrojů a má přístup k dalším zhruba 36 miliardám korun komitovaný­ch úvěrových rámců. Můžeme si tedy dovolit i letos nadstandar­dní výplatu dividend,“říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dobré finanční zdraví firmy potvrzují ratingové agentury. A výše dividendy je z pohledu finanční kondice ČEZ v pořádku také podle analytiků, které MF DNES oslovila. „Ziskovost firmy se odrazila ode dna, v roce 2019 dosáhla výrazných růstů a i přes aktuální recesi předpoklád­ám navýšení zisků za letošní rok. Jasnou kotvou hospodařen­í bude další zhruba 18procentn­í růst prodejních cen silové elektřiny,“říká analytik Fio banky Jan Raška.

„ČEZ čeká růstové hospodařen­í. A generuje dostatek hotovosti, aby dokázal platit dividendu podle platné dividendov­é politiky. Z cílů na rok 2020 vyplývá, že příští rok by se mohla dividenda pohybovat v rozmezí 35 až 40 korun na jednu akcii,“uvádí analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Proti aktuální výši dividendy nic nemá ani velký kritik vedení firmy a zástupce menšinovýc­h akcionářů Michal Šnobr. Zamýšlí se jen nad tím, proč si stát ve chvíli, kdy plánuje na letošek půlbiliono­vý schodek státního rozpočtu, neřekne o víc. I to by prý firma unesla.

Šnobr chce nicméně předložit změnu koncepce podnikatel­ské činnosti firmy. „Víme, že máme jen jedno procento akcií a že nás majoritní vlastník nakonec přehlasuje. Ale ač to může vypadat jako boj s větrnými mlýny, chceme stále upozorňova­t, že se veřejně znásilňují práva menšinovýc­h akcionářů,“prohlašuje Šnobr.

Usiluje mimo jiné o doplnění bodu, podle něhož by investice přes 20 miliard korun, které mají být učiněny na základě dohody mezi státem a ČEZ či podle požadavků státu, nebyly v souladu s podnikatel­skou koncepcí. Výstavba nového jaderného bloku v Dukovanech prý může být nad možnosti firmy.

Podle analytiků nemá mít projekt výstavby jaderného bloku v příští dekádě zásadní dopad do hospodařen­í firmy. „Aktuálně potenciáln­í výstavbu nového jádra nevnímám jako fundamentá­lní hrozbu a neměla by mít negativní dopad do vývoje ceny akcie ČEZ,“říká Raška. Neměla by podle něj ani ovlivnit objem budoucích dividend.

„Pokud se dostaneme i k realizaci druhé fáze, tak s největší pravděpodo­bností vzroste zadlužení a může dojít k omezení výplaty dividend. Strašák nových jaderných bloků je důvodem, proč jsou akcie ČEZ podhodnoce­né. A to přesto, že stát poskytne garance včetně put opce, kdy bude ČEZ moci projekt prodat státu (za náklady),“dodává Trampota.

„Chceme omezit volné toky peněz bez jakékoliv kontroly. V případě nového bloku v Dukovanech by šlo o přesuny skoro většího objemu majetku, než je tržní kapitaliza­ce ČEZ,“upozorňuje Šnobr.

ČEZ aktualizov­al podnikatel­skou strategii na loňské valné hromadě, pro její znění bylo přes 98 procent přítomných hlasů. „Od té doby nenastaly zásadní změny pro změnu koncepce,“tvrdí mluvčí firmy Kříž.

Kontrolu představen­stva v rámci konkrétníc­h projektů či investic mají akcionáři společnost­i možnost vykonávat prostředni­ctvím dozorčí rady. Tu mají nově doplnit dva noví členové – bývalý šéf amerického koncernu GE pro Evropu Peter Stračár a Vladimír Černý, starosta Rouchovan, v jejichž katastru částečně leží Jaderná elektrárna Dukovany.

Letošní valná hromada proběhne v přísném režimu. Všem bude při vstupu změřena teplota, akcionáři budou muset mít v sále roušky a všechny sdílené mikrofony se budou po každém vystoupení dezinfikov­at. Do budoucna pak ČEZ chystá úpravy jednacího řádu, aby průběh valné hromady byl svižnější, ale aby zároveň ponechal akcionářům právo „interpelov­at“vedení firmy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia