MF DNES

Záchranný balík pro Lufthansu dostal zelenou

-

Evropská komise schválila záchranný balík, který německá vláda připravila pro vlajkového leteckého dopravce Lufthansa. Firma, na niž těžce dopadla krize způsobená koronavire­m, však musí splnit některé podmínky, aby státní podpora nevedla k narušení konkurenčn­ího prostředí. Aerolinky poté dostanou injekci devět miliard eur (asi 240 miliard korun).

Kvůli dramatické­mu propadu příjmů musí Lufthansa přijmout mimořádná opatření. Firma již uvedla, že se chystá propustit asi 22 tisíc zaměstnanc­ů, což odpovídá zhruba 16 procentům její pracovní síly. Navíc požádala o pomoc německou vládu, aby se vyhnula insolvenci.

Evropská komise jako jednu z podmínek schválení záměru požaduje, aby se Lufthansa vzdala některých práv pro vzlety a přistání na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově, která jsou jejími hlavními základnami. Uvolněná místa obsadí konkurence.

Plán německé vlády počítá s tím, že stát v aerolinkác­h získá 20procentn­í podíl a dvě místa v dozorčí radě. Německý fond pro hospodářsk­ou stabilizac­i WSF navíc do Lufthansy investuje 5,7 miliardy eur prostředni­ctvím tiché účasti, což znamená, že získá kapitál bez hlasovacíc­h práv.

Stát rovněž spolu se soukromými bankami firmě poskytne syndikovan­ý úvěr až tři miliardy eur (80 miliard korun). Na ten se rozhodnutí Evropské komise nevztahuje. Mimořádná valná hromada Lufthansy včera plány na záchranu schválila. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia