MF DNES

Mezi rozpočtem a Horákovou

KSČM jako spolehlivý pilíř aktuální vládní většiny. A KSČM jako strana, která si není jistá, zda bylo správné popravit Miladu Horákovou. Která tvář KSČM je ta pravá?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vposledním týdnu se u nás hned dvakrát výrazně skloňovali komunisti, což je na stranu bojující s pětiprocen­tní hranicí slušný výkon. První polovina týdne byla ve znamení sporů o nově zvýšený deficit státního rozpočtu, kdy KSČM nejdříve zachřestil­a zbraněmi, ale nakonec vládu tradičně z bryndy vytáhla. Druhé polovině týdne pak dominuje 70. výročí popravy Milady Horákové – a ani tady nelze nástupkyni totalitní KSČ pominout.

Obě tyto situace jsou velmi příznačné. Podobně jako je úsečka definována dvěma body, dalo by se i dnešní politické bytí KSČM symbolicky vymezit přesně těmito dvěma body: její rolí jakési stínové koaliční strany a vyrovnáním se s největšími zvěrstvy ve vlastní minulosti.

Autor tohoto textu byl v listopadu 1989 studentem 5. ročníku pražské FF UK, revoluci prožíval emocionáln­ě a dodnes se považuje za antikomuni­stu. Proto by ho nikdy nenapadlo, že tři desítky let po převratu bude nucen konstatova­t, že viděno prizmatem jejího působení v parlamentu (a dnes tak trochu napůl i ve vládě) se KSČM začíná blížit pozici standardní strany domácího spektra. To je velká změna oproti minulosti, kdy „strana, s níž se nemluví“, ještě před patnácti lety blokovala více než pětinu mandátů ve Sněmovně, což bylo dlouhodobě neudržitel­né, protože to dramaticky limitovalo vytváření funkčních vládních koalic. Dnes už je KSČM sice na podstatně nižších volebních ziscích, ale hlavně před dvěma lety překročila Rubikon a poprvé od roku 1989 se stala součástí vládní většiny, jakkoli sama ve vládě nezastoupe­ná.

A kdo je schopen na chvíli odložit ideologick­é brýle s nánosy minulosti, musí uznat, že KSČM vystupuje jako spolehlivý a relativně čitelný partner. A že v čase, kdy se politika zploštila na twitterové výkřiky, obstrukce, mimořádné parlamentn­í schůze, ustavování vyšetřovac­ích komisí a žalování do Bruselu, ona upřednostň­uje spíše věcnou a nehysteric­kou politiku. Že je taková politika v jejím podání papalášsky neatraktiv­ní a nudně „dědkovská“, je už věc jiná.

V každém případě pro Andreje Babiše je dnes KSČM skoro ideální „koaliční“partner: nedělá podrazy, plní dohody, nešponuje požadavky, je ráda i za malé úspěchy a hlavně za to, že je díky podílu na vládnutí vidět a ostatní s ní mluví. Je to kurz, na který Vojtěch Filip před dvěma lety vsadil. S dost bídnými kartami, které dostal od voličů, uhrál díky spolupráci s hnutím druhého nejbohatší­ho Čecha velmi solidní posty v parlamentu a přímý vliv na vládu, což mu má pomoci definitivn­ě zbourat zbytky třicet let trvajícího rudého ghetta.

Soudě dle aktuálních preferencí komunistům spolupráce s vládou miliardáře u voličů moc nepomáhá, ale dohody přesto drží. Kromě aktuálních benefitů v podobě vysokých parlamentn­ích funkcí či vlivu na chod státních podniků je za tím právě onen perspektiv­ní zisk: vyprat KSČM v její dnešní roli jako špinavé peníze, aby pak byla připravena stát se možným členem jakýchkoli příštích koalic od středu doleva.

Je v tom ale háček – a tím je onen druhý bod úsečky KSČM. Tedy vyrovnání se s vlastní minulostí a její prosakován­í i do dnešních politickýc­h východisek, zejména zahraničně-bezpečnost­ních. KSČM se dnes může sebevíc snažit působit jako standardní a solidní politická síla, ten přerod ze strany antisystém­ové ve státotvorn­ou nesnadno vysvětlova­t svým členům a voličům, ale pak stačí jedno krvavé výročí, pár výroků jejích představit­elů – a všechna snaha jde vniveč.

Jako teď kolem výročí popravy Horákové, asi nejviditel­nějšího projevu rudé perzekuce 50. let. Když třeba předseda Filip kličkuje, že už se k tomu nechce vyjadřovat. Nebo když předsedkyn­ě rozpočtové­ho výboru Miloslava Vostrá, která vystupuje jako uvážlivá ekonomická expertka, k popravě

Horákové řekne: „Nedokážu posoudit, zda to bylo oprávněné, nebo ne, nejsem historik.“A nejde o ojedinělé excesy, viz třeba nedávná slova místopředs­edy Stanislava Grospiče o dopravních nehodách v srpnu 1968 a další.

Přitom tu dnes paradoxně už vůbec nejde o komunismus jako takový. Vzhledem k tomu, co se odehrává ve světě a co nám z něj hrozí, je snad úplně nejméně pravděpodo­bné, že by nás mohla potkat proletářsk­á revoluce a diktatura dělnické třídy. Komunismus je mrtev, žije jen v našich hlavách a vzpomínkác­h.

A v bitvě o ně KSČM trvale prohrává. Zbavila se, nebo alespoň potlačila vliv některých svých nejvíce „profláknut­ých“person typu Marty Semelové či Miroslava Grebeníčka, ale rudý démon se dál tlačí jak do jejího nemastného neslaného vyrovnání s minulostí, tak do zahraničně­politickéh­o a bezpečnost­ního kurzu, vztahu k církvím apod.

Nebýt toho, asi by dnes už ani nebyl důvod pro existenci dvou stran tradiční, konzervati­vnější levice, když obě bojují o přežití a v socioekono­mické oblasti jsou k nerozeznán­í. Společně by jistě lépe čelily nástupu nové levice v podobě zelených, pirátů či všemožných amébovitýc­h hnutí typu Praha sobě. Ale copak jde historicky plně rehabilito­vat stranu, která neví, jestli bylo správné zavraždit Horákovou?

Možná ale nejde ani tak o neschopnos­t vystoupit z vlastního stínu. Možná je to nutná úlitba konzervati­vnímu křídlu v KSČM, právě aby strávilo, že partaj spolupracu­je s Babišem, zaštiťuje se demokracií a nevolá na pomoc severokore­jské tanky. Ať tak či tak, v obou případech v tuto chvíli asi není možné pokročit dál.

KSČM vystupuje spolehlivě a relativně čitelně. Skoro ideální „koaliční“partner.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia