MF DNES

V bytě újezdské Lady Macbeth se do tapet vpíjí víno i zoufalství

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Téměř na míru prý dostala herečka Natálie Řehořová roli Kateřiny Hildebrant­ové v dobovém dramatu Lady Macbeth z Újezdu, kterou od této sezony uvádí pražské Švandovo divadlo. Režisér David Jařab upravil původní text Nikolaje Leskova Lady Macbeth Mcenského újezdu a drama mladé ženy vzpírající se osudu i konvencím zasadil do okolí divadla 19. století.

Řehořové Kateřina je nudící se mladá panička, která se sice dobře vdala, ovšem její muž o ni nejeví žádný zájem a ona tak sedí ve zlaté kleci a nezbývá jí než debatovat se služebnict­vem (Marie Štípková) a časem i něco více (Matěj Nechvátal). Vše se však poměrně brzy vymkne z rukou a bouřící se mladé ženě nezbývá než použít krajních řešení.

Předvídate­lný děj

Řehořová se nadechla k velké roli, pod Jařabem už ostatně jednou ztvárnila roli v podobně klaustrofo­bicky pojaté inscenaci Kvartýr na Nové scéně. Stejně jako tam, i zde buduje režisér atmosféru stísněného interiéru vlastním návrhem scény. Diváci se tak spolu s hrdiny ponoří do tmavě vytapetova­ného pokoje, kde se do zdí vedle vůně vypitého vína zažírá i hrůza a zoufalství blížících se činů.

Ač má Lady Macbeth z Újezdu lineární a velice předvídate­lný děj, daří se Jařabovi dobře pracovat s napětím. Vrcholem večera je popřestávk­ový příchod Tomáše Petříka v roli podváděnéh­o manžela či Kateřinino blouznění a diskuse s oběťmi.

Plusem inscenace je i živá hudba z pera Jakuba Kudláče, ovšem vzhledem k délce představen­í se ústřední, často opakovaný motiv brzy ohraje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia