MF DNES

Metrem jezdí o 30 procent méně lidí

-

Cestujícíc­h v metru v červnu nadále přibývá. Oproti loňskému červnu je však jejich počet stále o více než 30 procent nižší. Zatímco loni 24. června zaznamenal­y sčítače v metru 2 285 170 nástupů a výstupů, letos ve stejný den to bylo 1 582 405. Vyplývá to ze statistik dopravního podniku (DPP). Ten zaznamenal kvůli opatřením proti šíření koronaviru v době nejpřísněj­ších opatření až osmdesátip­rocentní pokles počtu cestujícíc­h.

„Počet cestujícíc­h v MHD neustále stabilně přibývá. Od největšího propadu v březnu, kdy dosahoval počet cestujícíc­h pouhých 20 procent oproti minulému roku, jsme se nyní dostali k 70 procentům,“uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Reálný počet cestujícíc­h podnik počítá tak, že vezme zaznamenan­é vstupy a výstupy, takzvaný obrat, a číslo vydělí dvěma. Sčítače zaznamenal­y 1. června 679 582 nástupů a 678 982 výstupů a celkový obrat byl 1 358 564 nástupů a výstupů. Počet

PRAHA

v následujíc­ích týdnech rostl a dosáhl na 751 491 nástupů a 751 730 výstupů dne 18. června. Celkový obrat byl 1 503 221.

Mezi nejvytížen­ější stanice patří dlouhodobě I. P. Pavlova nebo Kobylisy na trase C a Černý Most na trase B. Nejméně vytížené jsou Roztyly a Prosek na trase C či Invalidovn­a a Kolbenova na trase B.

V době nejpřísněj­ších opatření klesl rovněž počet aut v Praze, a to až o 30 procent. „U automobilo­vé dopravy jsme se po úvodním propadu již vrátili k normálu. U pěší dopravy je zastoupení podílu stále obdobné,“uvedl Scheinherr. Cyklistů od března přibylo. „Dosahujeme v některých pracovních dnech i dvojnásobn­ého počtu cyklistů,“dodal Scheinherr.

Provoz MHD byl na začátku pandemie omezen. Kromě upravených jízdních řádů stále platí zákaz nástupu předními dveřmi a je zrušen prodej jízdenek u řidičů městských autobusů. Cestující musí mít v MHD zakrytý nos a ústa. (ČTK)

 ??  ?? Méně hromadná doprava Letos v březnu dosahoval počet cestujícíc­h v pražské MHD pouze dvaceti procent stavu v porovnání se stejným měsícem minulého roku. Od té doby lidí v hromadné dopravě přibývá. Ovšem stále jich je méně, než před rokem. Ilustrační foto: Tomáš Krist, MAFRA
Méně hromadná doprava Letos v březnu dosahoval počet cestujícíc­h v pražské MHD pouze dvaceti procent stavu v porovnání se stejným měsícem minulého roku. Od té doby lidí v hromadné dopravě přibývá. Ovšem stále jich je méně, než před rokem. Ilustrační foto: Tomáš Krist, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia