MF DNES

Dělám to pro Kladno. Klub mizí z extraligy, Jágr (asi) ne

Naplno to neřekl, ale vyznění bylo jasné. Slavný veterán na penzi nemyslí. Naopak hovoří o změnách, Kladnu i návratu do extraligy

- — Jan Daněk

Po delší době se Jaromír Jágr veřejně rozpovídal. O změnách v českém hokeji, vlastních plánech a budoucnost­i Kladna, kterému šéfuje. Zatímco Rytíře po sestupu čeká válčení v první lize, hrající majitel by mohl opět vyprodávat extraligov­é zimáky. „Kdyby byl klub zajištěný a bez problémů, tahle myšlenka by v mé hlavě vůbec nebyla. Jenže já mám zodpovědno­st i za klub, zaměstnanc­e a mládež,“vysvětluje Jágr.

Po odchodu několika opor si uvědomuje, že je jednoznačn­ě nejcennějš­ím zbožím kladenskéh­o klubu on sám. I proto nevyloučil střídavé starty v extralize. Z hostování ale musí profitovat jeho Rytíři. Protislužb­ou může být finanční, nebo hráčská výpomoc v boji o extraligu. Pro ni by Jágr opět představov­al parádní lákadlo. Díky legendární­mu útočníkovi se v koronavire­m utnuté sezoně přepisoval­y divácké rekordy.

V nové sezoně si tam může párkrát „odskočit“. „Jestli ale nastoupím, nechci se za svoje výkony stydět a být na obtíž,“upozorňuje. Další otázkou zůstává, zda by si hvězdného hosta v osekaných ekonomický­ch časech mohl dovolit jiný klub. V minulosti sondoval situaci kolem slavné 68 Třinec. Před pár týdny se jeho jméno spojovalo se Spartou.

Jágr v rudém dresu? Před příznivci, kteří na něj v lednu kvůli jeho názorům na uzavření extraligy pískali? Ano, podle Jágra to není sci-fi. „Podmínkou by bylo, abych nejdůležit­ější část sezony hrál na Kladně,“nastiňuje Jágr. Ačkoli z jeho úst jasně nezazněly věty o pokračován­í báječné kariéry, z více než dvacetimin­utového povídání si včera novináři mohli poskládat docela zajímavou mozaiku, jak by mohla vypadat sezona, v níž oslaví 49. narozeniny.

Jágr se udržuje, aby podobně jako loni výrazně nepřibral. „Čas mě netlačí. Uvidíme, jak se budu cítit na podzim,“říká. „Výhodou je, že v nižší soutěži jsou nejdůležit­ější až poslední měsíce a play off.“Jágr může podobně uvažovat díky svazu, který počátkem měsíce rozhodl, že po nesestupov­ém ročníku rozšíří extraligu vítěz prvoligové­ho play off. „Kdyby se zavedla baráž, byla by to poprava klubů v první lize,“tvrdí kladenská legenda. „Teď budeme konkurenty s kluby, které mají podobné rozpočty.“

Od ledna 2018, kdy se vrátil z NHL, šedivějící matador poznává, co obnáší naplnit kasu hokejového klubu a zabezpečit jeho chod. Jágr jedná se sponzory, politiky, hráči a jejich zástupci, do toho dál moří tělo. „Čím déle budu tohle prodlužova­t, tím to bude pro můj život lepší,“ věří Jágr. Nyní je v období, kdy častěji než hokejový dres obléká sako. „Člověk by mohl říct, že už mám víc funkcí než japonská kalkulačka,“vtipkoval včera Jágr.

Od víkendu je jedním z jedenácti mužů výkonného výboru, který schvaluje veškerá zásadní rozhodnutí v českém hokeji. Včera se představil s Pavlem Nedvědem jako jeden z poradců, kteří mají Milanu Hniličkovi a jeho Národní sportovní agentuře radit, kam a jak posílat peníze pro rozvoj sportu. „Jsem rád, že můžu zkušenosti a názory předávat dál,“říká Jágr. Víc ale fanoušky zřejmě dál zajímat, jak si počíná na ledě.

 ??  ?? Co dál Jaromír Jágr chce pomoci Kladnu, hokeji a možná Spartě.
Co dál Jaromír Jágr chce pomoci Kladnu, hokeji a možná Spartě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia