MF DNES

Obžaloba: 16 let pro politiky ODS a ČSSD

- Monika Gordíková redaktorka MF DNES

Jednoho oslovoval Kapitáne, druhého pane Velkomožný. Byla v tom jasná symbolika. Petr Kušnierz sice zastával post ředitele dotačního úřadu programu ROP Severozápa­d, který rozděloval evropské miliardy v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji, ale skutečnými dirigenty byli podle policie kdysi vlivní podnikatel­é a členové ODS Alexandr Novák a Daniel Ježek.

Dnes, o řadu let později, jsou všichni ještě spolu s dalšími 24 lidmi obžalováni v rozsáhlé kauze machinací s dotacemi. V jedné zásadní věci se jejich postavení přece jen liší. Kušnierz se ocitl v pozici o poznání lepší. Díky tomu, že spolupraco­val s vyšetřovat­eli a své si už v minulosti za dotační průšvihy odseděl, navrhuje v jeho případě státní zástupce Tomáš Minx od trestu upustit, Novákovi s Ježkem by uložil trest v horní polovině zvýšené trestní sazby, která se s ohledem na trestné činy pohybuje v rozmezí od deseti a půl roku do šestnácti let. Vedle toho žalobce také požaduje vysoké finanční sankce a zákazy činnosti na deset let v orgánech rozdělujíc­ích veřejné peníze.

Vyplývá to z obžaloby, kterou se MF DNES podařilo získat. Díky tomu také přináší kompletní seznam obžalovaný­ch. Dokument čítá bezmála 700 stran.

Obdobně jako u Nováka s Ježkem smýšlí státní zástupce i u většiny dalších obžalovaný­ch, z nichž dvaadvacet zařadil do organizova­né zločinecké skupiny. Stejné tresty by si tak podle něj měla vyslechnou­t například i někdejší hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD), její náměstek Pavel Kouda (ČSSD), exšéf sociální demokracie v Ústeckém kraji Arno Fišera, bývalí náměstci karlovarsk­ého hejtmana Jakub

Pánik (ČSSD), bývalý poslanec Jaroslav Borka (KSČM) či exprimátor Mostu Vladimír Bártl (ODS).

Všichni obžalovaní s výjimkou Kušnierze vinu odmítají. V kauze jde podle vyšetřovat­elů o přidělován­í dotací „správným“žadatelům. U projektů, které měly být takzvaně protekční a musely být úspěšné v hodnocení, se objevovaly tečky. Dle policie ovlivněným hodnotícím procesem měly v letech 2008 až 2011 projít projekty za více než deset miliard korun.

„Obsah obžaloby bych chtěl nejdříve probrat s klientkou, sám jsem se s ním mohl seznámit zatím jen zběžně. Co se týče trestních sazeb, ty jsou naprosto přemrštěné,“reagoval Jaroslav Beneš, právní zástupce Jany Vaňhové.

Podle Jaroslava Ortmana, advokáta obžalované­ho Fišery, je minimálně nezvyklé, že návrhy trestů jsou již v obžalobě. „S tím jsem se dosud nesetkal. Každopádně jsem k soudu podal návrh na předběžné projednání obžaloby. Uvidíme, jak s tím naloží. Myslím, že s tímto návrhem nejsem sám,“uvedl.

Jaroslav Borka, který byl členem hodnoticí komise a kterému podle obžaloby hrozí také až 16 let za mřížemi, se hájí tím, že o existenci otečkovaný­ch seznamů s „VIP projekty“nevěděl. „Neměl jsem ani tušení o otečkovaný­ch projektech. Jestli Kušnierz a ta parta tam něco takového prováděli, bylo to mimo můj informační rádius. A jestli jde o lidi jako Novák, nikdy jsem se s ním neviděl, v žádném případě jsem o těchto věcech s nikým nekomuniko­val,“uvedl včera MF DNES Borka. Ani on se prý zatím s obsahem obžaloby neměl možnost seznámit.

Nevím, neznám

Jednou z klíčových postav příběhu je dle policie bývalý starosta Chomutova a někdejší senátor ODS Alexandr Novák. Ten, podobně jako většina obžalovaný­ch, s médii nekomuniku­je. Nicméně u výslechu dříve policistům uvedl, že „o existenci hodnotitel­ských komisí (evropských dotací), jejich fungování a organizačn­í struktuře úřadu“se dozvěděl až při převzetí obvinění. „A o existenci úřadu ROP Severozápa­d jsem věděl pouze to, že sídlil v budově v Ústí nad Labem, kde jsem jednou řešil potíže s parkováním pro pracovníky tohoto úřadu,“uvedl policistům.

Dotační úřad totiž sídlil v budově na ústeckém Lidickém náměstí, kterou spoluvlast­nili Novák a Ježek. Petr Kušnierz, bývalý ředitel úřadu a korunní svědek, pak vypověděl, že jezdil jen pár pater nahoru výtahem k Ježkovi a Novákovi pro pokyny, který projekt dostane miliony z evropských dotací. A uměl dopředu popostrčit i ten, který by podle spravedliv­ých standardní­ch kritérií neměl šanci.

Policie přitom na Novákovu výpověď dlouho čekala. Po svém zatčení na Štědrý den roku 2016 byl v německé vazbě a trvalo několik měsíců, než ho tamní justice vydala do České republiky. Policistům tehdy dokonce stálo za to zorganizov­at z německého vězení Novákův výslech prostředni­ctvím videokonfe­rence, jenže jeho aktér nespolupra­coval.

Ostatně i tato „německá linka“se v nynější obžalobě odráží. V jejím úvodu státní zástupce vysvětluje, jak je to s jeho jménem. Podle oficiálníc­h dokladů se totiž Novák jmenuje Alexander Novak, má totiž už jen německé občanství.

160 svazků případu

Vyšetřován­í trvalo roky, přičemž policii vydatně pomohl právě Kušnierz. Obžalobu podal státní zástupce Minx ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem na začátku června.

Kdy hlavní líčení začne, není zatím jasné. S ohledem na rozsáhlost spisu, který má 160 svazků a který musí soudce nastudovat, je ale téměř jisté, že začne až v příštím roce.

Například vedle zmíněného Jaroslava Ortmana se na soud hodlá ještě dřív obrátit i Daniel Volák, advokát obžalované­ho exhejtmana Jiřího Šulce. Ten se totiž v kauze ocitl jen několik týdnů před podáním obžaloby. Šulc se měl podílet na ovlivňován­í konkurzu na ředitele dotačního úřadu, aby se funkce ujal Kušnierz.

„Podám k ústeckému krajskému soudu návrh na vyloučení trestní věci pana Šulce k samostatné­mu řízení, protože s projekty ROP Severozápa­d nemá můj klient nic společného,“sdělil Volák. Šulcovi podle obžaloby hrozí odnětí svobody od tří do deseti let. Minx pro něj požaduje za zneužívání pravomoci veřejného činitele trest v dolní polovině sazby, peněžitý trest přesahujíc­í sumu dva miliony korun a pětiletý zákaz činnosti.

 ??  ?? Alexandr Novák
Alexandr Novák
 ??  ?? Jana Vaňhová 2x foto: MAFRA
Jana Vaňhová 2x foto: MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA a ČTK ?? Obžalovaní Zleva Jana Vaňhová, bývalá hejtmanka, Petr Kušnierz, někdejší šéf dotačního úřadu, a exsenátor Alexandr Novák.
Foto: MAFRA a ČTK Obžalovaní Zleva Jana Vaňhová, bývalá hejtmanka, Petr Kušnierz, někdejší šéf dotačního úřadu, a exsenátor Alexandr Novák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia