MF DNES

Oliver nejdražší lék na světě nedostane, léčbu zamítli

-

Téměř dvouletý Oliver trpí nejtěžší formou spinální svalové atrofie. Onemocnění působí ochabování a úbytek svalů. Denně musí podstupova­t rehabilita­ce a je upoután na plicní ventilaci. Naději pro něj představov­ala genová terapie. Teď je však zasáhla rána: lékaři léčbu nepovolili.

Oliverovi měl pomoci lék Zolgensma, který ve Fakultní nemocnici Motol užívají už dva chlapci. Jedná se o nejdražší lék na světě. Jedno léčení totiž přijde téměř na 2,5 milionu dolarů, což je v přepočtu více než padesát milionů korun. Zároveň musí být aplikován nejpozději do dvou let věku dítěte.

Lékaři v Motole Oliverovi léčbu nepovolili kvůli jeho připojení na plicní ventilátor. „Je to pro nás v podstatě podraz. Celou dobu komunikace směřovala k tomu, že plicní ventilace není problém. Proto se řešil ten specifický léčebný program, proto se to schvaloval­o,“řekl serveru novinky.cz Oliverův tatínek Bohumil Kovalský.

„Oliver je toho času pro genovou léčbu Zolgensmou z pohledu nás ošetřující­ch neurologů kontraindi­kován, a to z důvodu vysokých rizik při podání, která převyšují eventuální benefit léčby,“uvedla lékařka Jana Haberlová z FN Motol.

Nemocnice totiž rozhodla, že nepovolí léčbu dětem, které jsou připojeny na plicní ventilátor déle než osm hodin denně. „V České republice si podmínku ohledně plicní ventilace dali, i když jsme byli domluvení jinak. Byla to pro nás úplně nová informace,“ohradil se tatínek Olivera.

Rodiče přitom kvůli léčbě pořádali charitativ­ní sbírku, do které se zapojila řada známých tváří včetně hudebníků Petra Jandy, Michala Davida či baviče Lukáše Pavláska. Nakonec však sbírka nebyla nutná, po medializac­i případu totiž premiér Andrej Babiš vyjednal se zdravotním­i pojišťovna­mi úhradu léčby.

Rodiče nyní zvažují další možnosti. Čas je ale tlačí. Oliver oslaví druhé narozeniny už 13. srpna a pak už bude na léčení pozdě. (jva)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia