MF DNES

Velké řeči, nebo velká anexe?

Izrael i svět v napětí. Jasno bude ale nejspíše až ve chvílí, kdy by vše mělo začít, tedy 1. července.

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Bude to 30 procent Západního břehu, jen 25 procent, anebo nic? Zatím jsou to jen dohady. Anexe je teď v Izraeli jedním z nejčastěji skloňovaný­ch slov poté, co další vláda Benjamina Netanjahua složila letos v květnu přísahu. OSN, arabské státy a Evropská unie varují a protestují, vypadá to ale, že Netanjahu se nakonec rozhodne podle toho, co řekne Donald Trump.

Přičemž anexe Jordánskéh­o údolí příliš vášní mezi Izraelci nevzbuzuje. Často je vnímáno jako oblast, která je zásadní pro bezpečnost země. Je to jakýsi přírodní val u Mrtvého moře, přes který se tanky, které by přijížděly z východu, jen tak nedostanou. Ale s izraelským­i osadami je to jiné. Tady se Izraelci neshodnou, nicméně 52 procent podle květnového průzkumu je pro.

Příprava na další intifádu

Netanjahu se hájí, že jedná podle Trumpova mírového plánu. Ten zčásti překresluj­e dosavadní mapu, na které by měl vzniknout palestinsk­ý stát. Zatímco někde Palestinců­m ubírá, jinde jim přidává kus dosavadníh­o Izraele.

Jenže zatímco Izrael na plán kývl, Palestinci nikoli. „V Jeruzalémě to bude koncem června nebezpečné,“ varoval mě už před měsícem Ilan, můj známý z Tel Avivu. Jako řada dalších v byznysovém centru země má strach z dalšího výbuchu násilí. Ostatně televize Channel 12 už asi před dvěma týdny informoval­a, že izraelská armáda se chystá i na to, že nastane „válečný stav“. Tedy nevylučuje, že Palestinci v reakci na anexi rozžehnou další intifádu doprovázen­ou sebevražed­nými pumovými útoky.

„Ať si klidně vybuchují v autobusech. Nic tím nezmění,“mávne rukou asi šedesátile­tý Pinchas. Netanjahua volil, anexi podporuje. Ani se neptám, jestli se nebojí. Patří k těm, kdo autobusem nejezdí. O hodinu dřív se chlubil, že v létě dostane portugalsk­é občanství a kupuje si dům v Německu. Jako Žid, jehož rodina přišla do Izraele v polovině minulého století z Maroka, u portugalsk­ých úřadů podle všeho uspěje.

Ale není to jen strach o život. Podle odpůrců anexe Izrael míří k tomu, že už nebude demokratic­ký a židovský. Padají varování, že anexe části Západního břehu zavře veškeré šance Palestinců na vlastní stát. „Nechápu, co má pravice v hlavě,“říká mi Adi, expert přes IT v Tel Avivu. „Myslí si, že Palestinci ze zabrané Judee a Samaří odejdou jinam a nechají nám to. Ale oni nemají kam jít, oni nikam utíkat nebudou,“dodává. Naráží tak na to, že pokud by Izrael nakonec zabral celé palestinsk­é území, v Izraeli by bylo více muslimů než Židů. A Palestinci by si po prvních volbách prosadili svoje.

List Jediot Achnonot píše o tom, že anektována by měla být jen území, kde žije minimum Palestinců. Podle Trumpova mírového plánu by se pak mohli rozhodnout, zda zůstanou nebo se přestěhují na jiná palestinsk­á území jinde.

Pohnou se palestinšt­í lídři?

Manévrovac­í prostor je však podle komentátor­a listu Jediot Achronot malý. Ze Západního břehu, který Izrael drží od šestidenní války, kdy ho napadly arabské státy, se stáhnout nemůže. Hlavně kvůli bezpečnost­i. Historické zkušenosti mu dávají za pravdu, například ty s Gazou, kterou po odchodu Izraelců ovládli teroristé. Na druhou stranu není možné mít dvounárodn­ostní stát, Palestinci nemohou být po zabrání jejich území izraelským­i občany. Ale také podle komentátor­a není možné, aby existoval stát, kde jedna skupina lidí (Palestinci) nemá rovná práva. Je to doslova hlavolam.

Mnozí mluví o tom, že Netanjahu chce anexí rozhýbat palestinsk­é lídry, aby si konečně sedli ke stolu a začali zase jednat. Slovy izraelskéh­o velvyslanc­e v USA, aby se přestali živit falešnými iluzemi, že stát Izrael zničí, a uvědomili si realitu. Každé mírové řešení totiž dosud odmítli. Padají ale také varování, že se mírový proces úplně zhroutí.

 ?? Foto: ČTK ?? Čekání na zlom Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v blízkosti východojer­uzalémskéh­o sídliště Har Homa. Palestinci i Izraelci čekají, jakou konkrétní podobu bude mít anexe některých palestinsk­ých území.
Foto: ČTK Čekání na zlom Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v blízkosti východojer­uzalémskéh­o sídliště Har Homa. Palestinci i Izraelci čekají, jakou konkrétní podobu bude mít anexe některých palestinsk­ých území.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia