MF DNES

Útočník v Glasgow ubodal dva lidi, další zranil včetně policisty

- Foto: ČTK

V hotelu v centru skotského Glasgow včera útočník ubodal dva lidi a několik dalších osob zranil. Policii se ho podařilo při zásahu zneškodnit. Mezi šesti zraněnými lidmi je i jeden policista. Policie posléze ujistila veřejnost, že má situaci pod kontrolou a že jí momentálně nehrozí vůbec žádné nebezpečí. „Mohu potvrdit, že podezřeléh­o muže postřelil ozbrojený policista,“uvedl policejní velitel Steve Johnson. Později policie potvrdila, že pachatel zemřel.

O motivech násilného činu dosud není nic známo, Britům však okamžitě připomněl sobotní útok z jihoanglic­kého Readingu, kde mladý Libyjec útočil nožem na lidi v parku a tři z nich zabil. Policie tento útok vyšetřuje jako teroristic­ký čin.

Ohledně včerejšího incidentu ve Skotsku nicméně vyšetřovat­elé veřejnost požádali, aby o pozadí útoku nespekulov­ala, dokud nebudou známy bližší informace. Podle očitého svědka Craiga Milroye, který viděl policejní zásah u hotelu Park Inn v ulici West George Street z nedaleké administra­tivní budovy, sanitky z místa odvezly nejméně čtyři osoby. „Viděl jsem, jak na zemi leží muž afrického původu, neměl na sobě boty. Byl na zemi a někdo mu držel ruku na boku – nevím, jestli šlo o střelné zranění, nebo bodné zranění,“řekl Milroy agentuře Press Associatio­n.

Britská média uvádějí, že útok nožem se odehrál ve schodišťov­é hale hotelu, kde byli ubytováni převážně žadatelé o azyl. Stanice BBC citovala jednoho z obyvatel hotelu, který údajně slyšel volání o pomoc, a když sešel do recepce, viděl všude plno krve.

O incidentu už byli informován­i představit­elé britské vlády včetně premiéra Borise Johnsona, který na Twitteru napsal, že ho tato zpráva „hluboce zarmoutila“. Podle informací listu The Scotsman na místě zasahovaly desítky policejníc­h vozů a také sanitky. Policie celé okolí uzavřela. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia