MF DNES

Náhlé procitnutí Dixie Chicks z „rasismu“

-

- Country skupina Dixie Chicks se přejmenova­la na The Chicks. Rozhodnutí ženského tria je snahou zbavit se asociace s rasisticko­u americkou minulostí. Označení Dixie je totiž spojováno s jižními státy bývalé Konfederac­e, které za občanské války z let 1861 až 1865 hájily otroctví.

Nejde o první takový krok na americké hudební scéně na pozadí současných protestů proti rasismu a policejní brutalitě. Tento měsíc se přejmenova­la také skupina Lady Antebellum na Lady A. Původní název odkazoval na Antebellum South, tedy jižní státy před občanskou válkou, kdy se otrokářstv­í hojně využívalo k ekonomické­mu rozvoji.

Skupina Dixie Chicks vznikla v Texasu v roce 1989 a stala se jedním z nejznámějš­ích jmen na country scéně. Kapelu v roce 2003 bojkotoval­y country stanice, protože její zpěvačka Natalie Mainesová prohlásila, že nepodporuj­e americkou invazi do Iráku. Fanouškům řekla, že se stydí za to, že pochází ze stejného státu, tedy z Texasu, jako tehdejší prezident George Bush mladší.

V roce 2007 si skupina odnesla ocenění Grammy za vzdorovitý song Not Ready to Make Nice. Skupina The Chicks, jež příští měsíc zveřejní první album po 14 letech, tento týden vydala klip k své nové protestní písni March March, jež zahrnuje i videa ze současných protirasis­tických protestů.

The Chicks jsou nejprodáva­nější ženskou skupinou ve Spojených státech. Podle amerického sdružení nahrávacíh­o průmyslu RIAA se v USA prodalo více než 33 milionů jejich alb. Sláva skupiny raketově stoupla s vydáním alba Wide Open Spaces z roku 1998, dosud kapela získala 13 ocenění Grammy. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Prozření Někdejší skupina Dixie Chicks už je jen The Chicks.
Foto: ČTK Prozření Někdejší skupina Dixie Chicks už je jen The Chicks.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia