MF DNES

„Na bílých životech nezáleží“

-

Na bílých životech nezáleží, prohlásila Priyamvada Gopalová, která učí na univerzitě v Cambridge, a hned za pár dnů byla povýšena na profesorku. Přestože Twitter, kde to napsala, její sdělení vymazal, univerzita řekla, že podporuje akademické právo vyjádřit názor. Celý tweet Gopalové zněl: „Na bílých životech nezáleží. Jako na bílých životech.“Měla to být reakce na situaci na stadionu v Manchester­u, kdy fanda nechal při zahájení zápasu proletět nad hřištěm letadlo táhnoucí transparen­t „Na bílých životech

CAMBRIDGE

záleží“zrovna ve chvíli, kdy hráči vkleče vzdávali hold heslu „Na černých životech záleží“, což je chápáno jako protest proti rasismu.

Zatímco Gopalová byla povýšena, autor transparen­tu za letadlem, fanoušek jménem Jake Hepple, byl propuštěn z práce a dostal doživotní zákaz vstupu na zápasy týmu Manchester­u City. Jeho přítelkyně přišla rovněž o práci. Hepple přitom v médiích řekl, že není rasista a přátelí se s černochy i Asijci.

Gopalová svůj tweet vysvětlila slovy, že se staví proti „konceptu bělošství“. Poté dostala řadu kritických reakcí včetně výhrůžek smrtí a rasistický­ch urážek. Vznikla i petice na její vyloučení z Cambridge, ale univerzita ji podržela. Není to vždy obvyklé. Před rokem „podporoval­a akademické právo vyjádřit názor“univerzita tak, že zrušila již dohodnutou smlouvu na hostování profesoru Jordanu Petersonov­i, který o sobě říká, že je „profesorem proti politické korektnost­i“. Mimo jiné tvrdí, že kultura oběti a bolestínst­ví staví menšiny do infantilní role. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia