MF DNES

Jména pro malé sloní princezny

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vneděli jsme pokřtili obě naše slůňata. Dcery Tamary a Janity, naše pražské sloní princezny. Připomenu, že první se narodila 27. března, kdy byla zoo již dva týdny uzavřená, a druhá 9. května, kdy sice bylo opět otevřeno, ale stále platilo mnoho omezení. Samozřejmě hned poté, co se slůňata narodila, jsme byli zaplaveni nejen dotazy, jak se budou jmenovat, ale i návrhy jejich jmen.

Pro naše dva sloní samečky jsme před čtyřmi lety i za pomoci veřejnosti zvolili dynastická jména Maxmilián a Rudolf. Odkazují na Habsburky, z nichž jeden již roku 1570 nechal přivézt do Prahy živého slona, a oba tu budovali svého druhu zoologicko­u zahradu.

Jméno pro první z obou sloních samiček jsme začali řešit dva dny po jejím narození. Byla v tom jak racionalit­a (nevěděli jsme, jakého pohlaví bude slůně), tak určitá pověrčivos­t. Ta pramenila z obav, jak porod dopadne. A že tyto obavy a celkovou nervozitu ještě zvyšovala atmosféra těch dní, kdy v zavřené zoo zůstávali jen nepostrada­telní pracovníci a chovatelé se střídali v oddělených směnách, asi nemusím zdůrazňova­t. Tehdy mi vrchní chovatel slonů Martin Kristen napsal: „S kolegy chápeme, že pojmenován­í bude velká věc. Nicméně kdyby to bylo na nás... Bereme to tak, že malá bude s Tamarou a Janitou nejspíše celý život, a líbilo by se nám, aby měla také jméno používané na Srí Lance.“

Shodou okolností ve stejný den, kdy se první sloní samička narodila, jsem absolvoval operaci. Ještě než mě odvezli na sál, okomentova­l můj lékař její narození slovy, že je to dobré znamení. A když jsem o ony dva dny později četl Martinovu zprávu, spojily se mi vzpomínky na Srí Lanku, odkud jsme přivezli matky našich slůňat, s nadějí, že všechno dobře dopadne. „Mohla by se v sinhálštin­ě jmenovat ‚dobré znamení‘ nebo jen ‚znamení‘,“napadlo mě a hned jsem to Martinovi napsal. „Za nás super,“odpověděl po chvíli. A tak jsme pro první ze sloních princezen vybrali jméno Lakuna, Znamení.

Výběr jména pro druhé slůně byl paradoxně mnohem složitější. Nakonec se do nejužšího výběru dostaly Araliya a Amalee. Araliya je květ plumérie, který se na Srí Lance používá v chrámech k obřadním účelům. Amalee je prostě jen jméno. Jenže právě ta u našich slonařů vyhrála hlasování o výběru jména, byť jen o jediný hlas.

„A nebude vadit, že Amalee nic neznamená?“ptal se mě 4. června Martin, když jsem odcházel z další své návštěvy slůňat. Zoo už fungovala téměř normálně, dokonce i limit denního počtu návštěvník­ů se zrovna ten den výrazně zvýšil. Odpověděl jsem Martinovi, že druhé jméno teď už nemusí znamenat vůbec nic. Druhou z našich princezen jsme tedy pojmenoval­i Amalee.

 ?? Foto: Petr Hamerník ?? Amalee (vlevo) a Lakuna v den křtin.
Foto: Petr Hamerník Amalee (vlevo) a Lakuna v den křtin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia