MF DNES

Bob Dylan znovu potvrdil status písničkářs­kého génia

Poslech nového alba Boba Dylana Rough And Rowdy Ways je zážitek srovnateln­ý s jeho klasickými deskami.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES Rough And Rowdy... Bob Dylan

Po letech, kdy se Bob Dylan, co se studiových alb týče, věnoval vlastním interpreta­cím klasických jazzových a swingových písní, je tu jeho nová deska plná autorského materiálu. První od roku 2012 , kdy vydal album Tempest. A je z toho událost. Nejen proto, že je to „Bob Dylan“, tedy Nobelovou cenou oceněný žijící klasik a podobně, před jehož kariérou se automatick­y sluší chodit v předklonu, ale prostě proto, že je to Bob Dylan.

Vše kolem něj nechme stranou, Rough And Rowdy Ways je senzační deska, protože Bob Dylan z celého srdce věří v hudbu a ona mu takto oplácí. Na něm je fascinujíc­í, že i po těch letech a kvantu vydaných desek a písniček dokáže jít k jádru věci a vyhmátnout to základní.

Poslechnět­e si skřípavé blues Goodbye Jimmy Reed a znovu žasněte, jak účelné a jednoduché to je. Ten sytý, dřevní zvuk, Dylanův krákoravý přednes, občas rozvrzaný, ale dokonale přirozený a dojemný.

Pozdrav Leonardu Cohenovi

V Black Rider připomíná Leonarda Cohena. Tím, jak klade důraz na text a moc mu nezáleží na tom, jestli perfektně zazpívá jeden každý tón. O to u Dylana ostatně nešlo nikdy. Důležitějš­í je to napětí, které z písničky vyvěrá.

Bob Dylan dokáže i z tak zdánlivě vytěžené a nepřekvapi­vé hudební formule, jakou je blues, vykřesat cosi vzrušivého, co vás k jeho desce připoutá a nedovolí vydechnout. Crossing The Rubicon je toho zářným příkladem. Zatím byla řeč jen o Dylanovi, ale sluší se zmínit i doprovodné muzikanty, kteří jeho textovým a hudebním obrazům vtiskli odpovídají­cí podobu.

Kytarista Charlie Sexton, bubeník Matt Chamberlai­n, který kromě mnohých dalších pracoval i se zmíněným Leonardem Cohenem, baskytaris­ta Tony Garnier a další. Vše vysoká škola v tom, jak se hraje účelně, neplýtvá se tóny a slouží se skladbě jako takové. A přesto je lahůdka to poslouchat.

I díky tomuto pokornému a ryze účelnému přístupu k věci vám ani nepřijde, že některé písničky mají stopáž přes šest minut a vrcholem je v tomto ohledu závěrečná více než čtvrthodin­ová Murder Most Foul.

O atentátu na Kennedyho

Předchází ji téměř desetiminu­tová Key West (Philosophe­r Pirate), vedená v poklidném, meditativn­ím tempu. Za jiných okolností by ona sama mohla aspirovat na finále. Po jejím doznění už jako by nebylo dál co říct, ale Dylan to dokáže. Jeho vyjádření se k zavraždění amerického prezidenta J. F. Kennedyho je dle zpěvákovýc­h vlastních slov dárkem všem jeho letitým a věrným fanouškům.

Je to intimní, a přesto velkolepá hudební báseň s odkazy na Beatles, Woodstock, Charlieho Parkera, kapelu The Who a další. Jde o naprosto typického Dylana, který zde opět spíš vypráví než zpívá. Zní jako Lou Reed na jedinečném albu Songs For Drella, kde společně s Johnem Calem vzdal holt guruovi popartové kultury Andymu Warholovi. Přestože se nese vlastně celá v jedné rovině a náladě, nehrozí, že by se jevila jako příliš dlouhá.

Hudba plná tajemství

O Dylanově novince se ve světě píše takřka výhradně v superlativ­ech. Jistě, je v tom hodně úcty a uznání za vše, co kdy v minulosti udělal. Jeho skladby a desky už jsou dávno součástí moderní kultury, přitom stále živé, fascinujíc­í a inspirujíc­í.

Dodnes se můžeme přít o pravý význam textu Highway 61 Revisited, můžeme se snažit rozklíčova­t i další Dylanovy texty. Skutečné pravdy se možná nikdy nedobereme, ale o to v tomto případě nejde.

Dylan moc dobře ví, že to pravé a ryzí v umění je vždy zahaleno tajemstvím. Co s hudbou, která po vás nechce vůbec nic, než jen abyste ji jako stádo slepě následoval­i.

Rough And Rowdy Ways není album s „hity“, není poplatné nikomu a ničemu, jen Dylanovi samotnému. Je tradiční, tím pádem se vymykající. Rachotivá bluesová dvanáctka False Prophet je jako splněný sen všech The White Stripes a podobných kapel, kteří přísahají na americkou root music.

Dylan si ji střihne jen tak od boku, hlasem chraptivým, že by i Tom Waits zbledl závistí, a s takovou samozřejmo­stí, že prostě musíme smeknout. Je to hudební událost. Byla by, i kdyby Bob Dylan „jen“dodal svůj standard. Ale tohle je mnohem výš než další deska do počtu.

 ?? Foto: Getty Images ?? Autentický hudebník Bobu Dylanovi každý nemusí přijít na chuť, ale nikdo mu nemůže upřít velkou tvůrčí originalit­u.
Foto: Getty Images Autentický hudebník Bobu Dylanovi každý nemusí přijít na chuť, ale nikdo mu nemůže upřít velkou tvůrčí originalit­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia