MF DNES

Chytnem zlatého úhoře? zeptá se Hrušínský

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Už jen ten výčet jmen láká. Vlastimil Brodský, Miroslav Horníček, Karel Heřmánek, Jiří Sovák, Rudolf Hrušínský, Josef Somr, Michal Pavlata a mnoho dalších. K nedožitým devadesáti­nám Oty Pavla, které připadají na čtvrtek 2. července, připravil Supraphon souborné album nazvané Ota Pavel – Povídky.

Zlatí úhoři závěrem

Na dvě CD se ve formátu mp3 vešlo bezmála devět hodin Pavlovy tvorby v podání našich předních herců. První disk obsahuje legendární nahrávky ze sedmdesátý­ch až devadesátý­ch let. Vybrané povídky z klasiky Smrt krásných srnců zde předčítá Horníček s Heřmánkem, části z Jak jsem potkal ryby pak Jiří Sovák. Pětatřicet minut Zlatých úhořů načetl Rudolf Hrušínský. Nahrávka je umístěna na samý konec disku a je jeho jasným vrcholem. Magická otázka „chytnem někdy zlatého úhoře?“zní zde v až nezvykle klidném projevu slavného herce skoro jako motto celého alba.

Vedle těchto skutečně archivních kousků stojí za zmínku i dvanáctidí­lná Pohádka o Raškovi v devět let staré dramatizac­i Jana Jiráně, kde lze vedle Josefa Somra slyšet Jaroslavu Kretschmer­ovou, Simonu Stašovou či třeba Jiřího Lábuse.

Druhý disk pak obsahuje zcela nové nahrávky připravené speciálně pro toto vydání. Mladá herecká generace se zde vrhla na Povídky ze šuplíku, tedy Pavlovu tvorbu objevenou až v jeho pozůstalos­ti a publikovan­ou teprve roku 2004. V četbě se zde střídá trojice Miloslav König, Radúz Mácha a Igor Orozovič a posluchač tak může sám posoudit, jak současní herci z předních scén obstojí vedle notoricky známých hlasů svých vzorů.

Ota Pavel zemřel v necelých třiačtyřic­eti už v roce 1973. V 60. letech se proslavil sportovním­i reportážem­i a stal se symbolem jinak opomíjenéh­o žánru. Toto jeho sportovní období na albu reprezentu­je zmíněná Pohádka o Raškovi, která však vyšla až v roce 1974. To už čtenáři znali nejslavněj­ší díla, tedy autobiogra­fické knihy Smrt krásných srnců (1971) a Jak jsem potkal ryby (1974). Další známý titul, Zlatí úhoři, vyšel až v roce 1985, ovšem se všemi necenzurov­anými texty spatřil světlo světa až po revoluci.

Jiskřivé zjevení

„Jeho povídky vydané v šedivých letech uprostřed hlubokého komunistic­kého marasmu byly i přes brutální cenzurní zásahy jiskřivým zjevením,“píše v bookletu alba publicistk­a Věra Tydlitátov­á. O jejich síle se v souborném vydání nyní mohou přesvědčit i dnešní posluchači.

 ?? Foto: © Pavel Vácha, Supraphon ?? Jak jsem potkal ryby Generacemi oblíbený spisovatel Ota Pavel by se býval v červenci dožil devadesáti let.
Foto: © Pavel Vácha, Supraphon Jak jsem potkal ryby Generacemi oblíbený spisovatel Ota Pavel by se býval v červenci dožil devadesáti let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia