MF DNES

JCDecaux osvobodil soud v kauze reklamy v metru

-

Soud včera zprostil obžaloby bývalého zástupce starosty Prahy 1 Michala Valentu (ODS), firmu JCDecaux i jejího technickéh­o ředitele Tomáše Tenzera v kauze pronájmu reklamních ploch v metru. Dospěl k závěru, že se obžalovaní nemohli dopustit trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, protože pronájem tzv. citylightů neměl formu veřejné soutěže. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal.

„V rovině trestněprá­vní je zcela jasno. V rovině morální si však obžalovaní musí udělat jasno sami,“konstatova­la předsedkyn­ě senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářov­á.

Vestibuly za 200 tisíc

Případ se týká pronájmu reklamních ploch ve vestibulu metra Staroměsts­ká, které od městské části Praha 1 získala JCDecaux. Obžaloba tvrdí, že Valenta firmu na základě svých kontaktů na radnici zvýhodnil a získal za to 200 tisíc korun vykázaných jako odměna za konzultačn­í činnosti. V předmětné době byl členem majetkové komise městské části.

„Z provedenéh­o dokazování vyplývá, že předmětný záměr nebyl veřejnou soutěží, a tudíž obžalovaní nemohli svým jednáním naplnit znaky skutkové podstaty žalovaného trestného činu,“uvedla soudkyně. Podle ní „šlo o určitý specifický režim veřejného soutěžení“. „Nemůžeme říct, že JCDecaux byla nějak zvýhodněna, protože bylo prokázáno, že i společnost euroAWK byla v kontaktu s pracovníky městské části Praha 1 a v podstatě si zjišťovala tytéž skutečnost­i, které pro JCD zjišťoval obžalovaný Valenta,“podotkla Šindelářov­á.

Státní zástupce Jan Lelek požadoval pro Valentu dvouletou podmínku a půlmiliono­vý peněžitý trest, pro Tenzera šestiměsíč­ní až roční podmínku a zaplacení 200 tisíc korun státu. Pro firmu chtěl vedle trestu 250 tisíc korun rovněž dvouletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách. „Nesouhlasí­m s právním názorem, že nešlo o veřejnou soutěž,“vysvětlil, proč se odvolal.

„I kdybychom připustili domněnku, že se jedná o veřejnou soutěž, tak obžalovaní nemohli spáchat trestný čin, protože zájemci měli rovné podmínky a nedošlo k žádné diskrimina­ci. Tyto rovné podmínky jim umožňoval zákon o svobodném přístupu k informacím,“řekla k tomu soudkyně.

Obžaloba vycházela i z odposlechů, které policie získala při prověřován­í jiného případu. Advokáti obžalovaný­ch tvrdili, že takové nahrávky jsou jako důkazy nepřípustn­é. Valenta u soudu argumentov­al tím, že u většiny záměrů je výslovně uvedeno, že nejde o veřejnou soutěž. Tenzer se hájil tím, že ze své pozice neměl možnost ovlivňovat, jakou cenu za pronájem jeho firma městské části nabídne. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia