MF DNES

Pražané povečeří na Karlově mostě

- — Roman Šafhauser

STARÉ MĚSTO, MALÁ STRANA

Příští týden se po celé délce Karlova mostu rozprostře stůl, u kterého budou moci lidé povečeřet. Akci, která se pravděpodo­bně nebude nikdy opakovat, uspořádá kavárník Ondřej Kobza. Jídlo si musí přinést každý sám.

Pět set metrů dlouhý stůl se židlemi bude na Karlově mostě připraven v úterý od šesti do deseti hodin večer. „Cílem je kromě požitku a estetickéh­o obrazu i akt důvěry. Most je velkým symbolem propojení. Doufáme, že lidé něco přinesou a že se nebudou bát vzít si třeba chlebíček od cizího člověka,“řekl k akci kavárník Ondřej Kobza ze spolku Piána na ulici s tím, že tím chce symbolicky ukončit období koronaviro­vé krize.

Luční kvítí pro dva tisíce lidí

Na stolech budou bílé ubrusy s květinami z luk pražského magistrátu, konkrétně kopretiny a vlčí mák. Aby mohly být dodrženy hygienické podmínky, je nutné se na akci předem registrova­t, omezený počet k sezení bude k dispozici i bez rezervace. U stolu by mělo být odhadem dva tisíce míst.

„Všechno bude v souladu s pravidly pro uvolňování. Stůl bude rozdělený na sekce a k dispozici budou i dezinfekce,“uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma (TOP 09) za radnici, která akci spolupořád­á.

„Úzkostlivě bráníme tomu, aby se most kvůli soukromým akcím uzavřel, ale myšlenka, která navazuje na naši sousedskou akci prostřenýc­h stolů, se nám líbila. Potřebujem­e světu vyslat symbol, že se u nás opět žije a že zveme slušné turisty, Pražany i mimopražsk­é, aby zažili tuto neopakovat­elnou akci,“dodal Hejma.

Několik restaurací na obou stranách mostu bude mít pro veřejnost přístupné toalety.

Cílem je kromě požitku i akt důvěry. Most je symbolem propojení. Doufáme, že se lidé nebudou bát si vzít chlebíček od cizího člověka.

 ?? Foto: Soňa Remešová ?? Rozlučka s koronavire­m Pražané i návštěvníc­i hlavního města se v úterý 30. června mohou od 18.00 do 22.00 navečeřet u půl kilometru dlouhého stolu na Karlově mostě.
Foto: Soňa Remešová Rozlučka s koronavire­m Pražané i návštěvníc­i hlavního města se v úterý 30. června mohou od 18.00 do 22.00 navečeřet u půl kilometru dlouhého stolu na Karlově mostě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia