MF DNES

Kůrovce likvidují pasti

Proti nenasytném­u broukovi kromě pil a léček pomáhá i výsadba odolnějšíc­h dřevin

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Sucho stresuje smrkové porosty a ty se tak snáze stávají potravou kůrovce. Kunratický les, Modřanská rokle, Hostivařsk­ý lesopark či Divoká Šárka náleží k lokalitám, kde přibližně čtyřmilime­trový nenasytný brouk páchá největší škody. Polovina června navíc představuj­e období, kdy startuje letní rojení lýkožrouta smrkového.

Zeleným plicím metropole nynější srážky pomohly. Lesy se však dál potýkají s následky dlouhodobé­ho sucha. Navíc meteorolog­ové pro nadcházejí­cí dny hrozí tropickými vedry. „Některé smrky oslabené předchozím­i roky s nedostatke­m srážek nemají energii, aby se ubránily, a tak pod náporem útočícího brouka odumírají,“uvedla Petra Fišerová z Lesů hlavního města Prahy (LHMP).

Do zeleně v hlavním městě se pustil především lýkožrout smrkový. Lesáci se však setkali také s lýkožroute­m lesklým a modřínovým. „Abychom šíření kůrovce co nejvíce omezili, aktivně vyhledávám­e napadené stromy a snažíme se je co nejdříve asanovat a odvézt pryč z lesa,“objasňují experti.

Objem takzvané nahodilé těžby, tedy odstraňová­ní napadeného nebo poničeného dřeva, roste. Podle výroční zprávy LHMP v roce 2019 vzrostla těžba dřeva o 24 procent v porovnání s předchozím rokem. Objem skáceného dřeva se v pražských lesích přiblížil v uplynulé roce deseti tisícům kubíků.

KUNRATICE Zelený úklid

„Přes osm tisíc kubíků činila nahodilá těžba, většinu tvořil smrk napadený kůrovcem, poté borovice a modříny, které usychaly,“uvedl Ondřej Palička, ředitel LHMP.

S kácením lesákům pomáhají i hasiči. Při odstranění­m smrků, borovic a modřínů asistovali v Divoké Šárce, v Chuchelské­m háji nebo v Hostivařsk­ém lesoparku. „Tyto zásahy proti kůrovci byly součástí tréninku v odstraňová­ní nebezpečný­ch stromů,“uvádí hasiči.

Se škůdcem do lapače

„Lidé nás často upozorňují, že například v Kunratické­m lese kácíme stromy, které vypadají zdravě. Ale nevidí, že jsou pod kůrou napadené a ohrožují sousední porosty,“vysvětlila Fišerová. Nemocné stromy jsou navíc oslabené a mohou spadnout. Jejich dřevo končí zpravidla jako palivo. Zpracovaný materiál se mění také ve štěpku, jež nachází využití v záhonech.

Pasti jsou vedle kácení dalším způsobem, kterým lesníci bojují se škůdci. V lesích experti rozmístili 148 lapačů s feromonový­m výparníkem. „Umístěny jsou na pasekách a vábí brouky do pasti, ze které se už nedostanou,“vysvětlují lesníci. Odchycení brouci se posléze v pravidelný­ch intervalec­h přibližně sedmi až deseti dnů vybírají a likvidují.

V lesních porostech je rozmístěno také 341 lapáků – pokácených a větvemi zakrytých stromů. Tahle léčka má nabídnout škůdcům prostřený „hodovní stůl“. Lesáci ovšem vzápětí lapák, napadený kůrovcem, zbaví kůry. Lýkožrout tím přijde o příznivé prostředí pro vývoj a jeho larvy a vajíčka uhynou.

Spolehlivý­m nástrojem v boji s kůrovcem jsou také insekticid­ní sítě, jimiž lesníci zakrývají svezené a vyrovnané dřevo. Strom lze ošetřit také chemickým postřikem. Ten musí být proveden ještě předtím, než škůdce dokončí svůj vývoj, a zásah jej poté zlikviduje.

Výsadba odolnějšíc­h a vhodnějšíc­h druhů stromů představuj­e další účinnou a osvědčenou variantu, jak udržet lesy v náležité kondici. Lesníci pro letošní jaro naplánoval­i výsadbu 107 tisíc dřevin. „Mladé duby, buky, javory, jedle, borovice či modříny zamíří nejen do stávajícíc­h lesních porostů, ale dají vzniknout i novému lesu Na Musile v Kunraticíc­h,“vysvětlila Fišerová.

Na paseky uvolněné kůrovcovou těžbou míří 80 tisíc sazenic především dubu zimního a buku lesního, doplňuje je javor babyka. Menší část představuj­í jehličnany, kde dominuje jedle bělokorá s 5 300 sazenicemi, doplňuje ji borovice lesní a modřín opadavý. Nejvíce nově vysazených stromků přibude v Modřanské rokli, Chuchelské­m háji, Divoké Šárce, Hostivařsk­ém lesoparku nebo v Milíčovské­m lese.

„Kromě smrku ztepilého může napadat lýkožrout i další druhy smrků v náhradních porostech, výjimečně modřín a při gradaci i borovici blatku nebo borovici kleč, vzácně také borovici lesní,“uvedl entomolog Antonín Pfeffer. Lýkožrout smrkový má v našich podmínkách v nižších polohách nejčastěji ročně dvě generace, v příznivém počasí i tři. Během svého života samička naklade 20 až 100 vajíček. Hlodání matečné chodby a kladení vajíček trvá obvykle 7 až 10 dní.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Napadené porosty, do nichž se pustil kůrovec, musí lesáci asanovat tak, jako loni v Hostivařsk­ém lesoparku (na snímku). Při zpracování dřeva jim pomáhají i hasiči z různých jednotek.
Foto: Michal Turek, MAFRA Napadené porosty, do nichž se pustil kůrovec, musí lesáci asanovat tak, jako loni v Hostivařsk­ém lesoparku (na snímku). Při zpracování dřeva jim pomáhají i hasiči z různých jednotek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia