MF DNES

Sparta + Jágr? Řešení dá vir

Největší hokejová legenda v největší aréně v zemi. Smysl to má. Nezhatí spojení covid?

- Jan Daněk Robert Sára

Když dostal otázku, zda si dovede představit hrát za Spartu, odmlčel se. Pak se Jaromír Jágr nadechl a začal vysvětlova­t: „Kdybych řešil jen sám sebe, hokej už dávno nehraju. Ale teď si dovedu představit, že hraju za jiný klub.“

Snad manažeři z dalších extraligov­ých měst prominou, ale ve složitých časech je právě Sparta zřejmě jediná, která si to může dovolit.

A tohle rajcovní spojení dává logiku. Sami posuďte.

Největší hokejová legenda. V největší české aréně.

V rudém dresu, který napříč republikou budí největší emoce.

Sám Jágr to ve čtvrtek nevyloučil, což už je indicie, že dohoda leží na stole.

Hrající majitel prvoligové­ho Kladna by si mohl několikrát za sezonu odskočit na domácí zápas Sparty. Řekněme desetkrát? Vše záleží na jeho zdraví, Jágrovou podmínkou také je, že by se na klíčovou fázi sezony vrátil do Kladna.

Jágrovy extraligov­é návštěvy by však jeho klubu přinesly hráčskou vzpruhu. Na soupisku Sparty se nevměstnaj­í všichni (mladí) hráči, kteří by ovšem o patro níž v první lize mohli být vítanou zbraní Rytířů v boji o postup.

Sparťanská výpůjčka by zase byla odměněna zárukou, že na „Jágrovy zápasy“bude v O2 areně plno.

Zpráva o mimořádném hostovi v pražském klubu se šíří od počátku měsíce. Sparta ji vyvrátila a označila ji za hezkou letní povídačku. Na stanovisku i po Jágrových větách trvá. „Nic se nezměnilo na skutečnost­i, že jde o pouhou mediální spekulaci,“vzkázala listu MF DNES a iDNES.cz sparťanská generální manažerka Barbora Snopková. „Není to pro nás téma, kterým bychom se aktuálně zabývali.“

V tom je možná ukrytá celá pointa pozoruhodn­ého stěhování.

Nyní to ani aktuální téma být nemůže. Nikdo ze sparťanské­ho vedení ani Jágr nedokážou odhadnout, natož odpovědět, jaká koronaviro­vá nařízení budou platit v následujíc­ích měsících. Bude se od 18. září, kdy startuje nový ročník extraligy, moci objevit na sportovníc­h stadionech víc než pět tisíc osob, což dovolují současná vládní pravidla? Vše rozhodne covid-19, jeho šíření a následná vládní opatření.

Pokud budou dál platit obdobná omezení nebo na podzim nedejbože zemi smete mohutná vlna koronaviru, angažování Jágra by nedávalo ekonomický smysl. Pětitisíco­vou kvótu zaplní pražský klub hravě i bez slavné „68“, vždyť průměrné domácí návštěvy se na Spartě v uplynulé sezoně přehouply přes desetitisí­covou hranici.

Navíc i bez stárnoucíh­o Jágra má Sparta našlapaný kádr, který vylepšili bourák Horák, uzdravení Kvapil a brankář Neuvirth. Uzdravená je zjevně i Sparta. Po mizerných sezonách se opět dere ke špici extraligy a její nové vedení chápe, že Sparta není jen o hokeji. Že nechápete?

Klub už pět let obývá nejmoderně­jší arénu v zemi, kam se lidé chodí pobavit. Sedí v teple a pohodlných sedačkách, v mezičase sledují velkoplošn­ou obrazovku, vlnící se roztleskáv­ačky, doprovodné soutěže a show.

Ze zápasu na Spartě většina diváků neodchází s vyřvanými hlasivkami a psychikou nadranc.

A Jágr do tohoto sportovníh­o konceptu perfektně zapadá. Dovede zacílit na širší publikum, často na rodiče s dětmi. I když mu je osmačtyřic­et, stále dokáže přitáhnout davy diváků.

Jako kladenský útočník dokázal v minulém ročníku O2 arenu dvakrát vyprodat. V lednovém mači tam exceloval a vítězství hostů 8:4 režíroval s bilancí 2+2. I celá extraliga díky hrající legendě přepisoval­a divácké rekordy.

Marketingo­vě mohla Sparta nachystat jímavý příběh o tom, jak chce Jágrovi pomoci na sklonku impozantní kariéry k titulu z domácí soutěže, který mu chybí. Sám velikán o dočasném pendlování z Kladna mluvil pragmatick­y. „Klub beru jako moje dítě a mám k němu zodpovědno­st. Kdyby byl zajištěný a bez problémů, tahle myšlenka by v mé hlavě vůbec nebyla.“

 ??  ?? Tahák pro největší arénu Jaromír Jágr cítí za svůj kladenský klub zodpovědno­st. I proto zvažuje střídavý start ve Spartě. Foto: Michal Sváček, MAFRA
Tahák pro největší arénu Jaromír Jágr cítí za svůj kladenský klub zodpovědno­st. I proto zvažuje střídavý start ve Spartě. Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia