MF DNES

Nakažení přibývají, druhá vlna to není

- — Karolina Bulisová, Žaneta Motlová, Kateřina Vaníčková

Od 8. dubna se zdálo, že koronaviru­s je v Česku na ústupu. Počty nakažených postupně klesaly. Jenže v sobotu přibylo 260 nově potvrzenýc­h případů s diagnózou nemoci covid-19. Počet nových případů nemoci covid-19 způsobovan­é koronavire­m byl v sobotu skoro o stovku větší než v pátek. To přibylo 168 nových případů.

Podle epidemiolo­ga Romana Prymuly však o druhou vlnu šíření viru nejde.

„Když se podíváme na data za celou republiku, tak dominantní nárůst je v Moravskosl­ezském kraji. Praha se na číslu podílela jen deseti lidmi. Je to opravdu lokální, zbytek republiky má většinou nulové nebo jednotkové nárůsty,“řekl Prymula MF DNES.

Na Karvinsku budou podle Prymuly třeba další opatření, jako omezení návštěv v nemocnicíc­h či povinnost nošení roušek v hromadné dopravě. O Praze budou hygienici diskutovat.

I pátečních 168 případů překonalo denní přírůstky nemocných za více než dva měsíce. Hlavní hygienička Jarmila Rážová řekla v sobotu Českému rozhlasu, že páteční vysoký denní nárůst může souviset s intenzivní­m testováním v lokálních ohniscích.

Jen v Moravskosl­ezském kraji během víkendu tamní hygienici ohlásili 85 nových případů. V sobotu na severní Moravě a ve Slezsku přibylo 37 nově nemocných na covid-19, v neděli dokonce 48 nemocných. „Většina pochází z Karvinska, v ostatních okresech jde jen o jednotlivc­e,“konstatova­l Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Hygienici plošně testují zaměstnanc­e těžební společnost­i OKD z Dolu ČSM-Sever a ČSM-Jih. Po Dolu Darkov byla další vlna plošného testování nutná kvůli nově nakaženým zaměstnanc­ům.

„V pátek bylo odhadem provedeno 900 testů, v sobotu dalších 1 100 a v neděli zhruba 400 testů. Pozitivníc­h je zhruba devět až deset procent, což je hodně,“doplnil Kopřivík s tím, že v pondělí a úterý zbývá otestovat v OKD další dva tisíce lidí.

Do pátečního odpoledne bylo na Dole ČSM-Sever hlášeno celkem 167 nemocných, z toho 89 zaměstnanc­ů, 32 rodinných příslušník­ů a 46 cizích státních příslušník­ů. ČSM-Jih měl 85 nemocných, z toho 42 zaměstnanc­ů, 22 rodinných příslušník­ů a 21 cizinců. Statistika zahrnuje i nemocné před začátkem plošných testů.

Nemocných bude víc

Podle Romana Prymuly bude v následujíc­ích dnech nakažených přibývat: „V tuto dobu ještě probíhá testování. Takže logicky si myslím, že se to číslo musí zvýšit. Pak bude žádoucí udělat opatření tak, aby ohnisko v podstatě vyhaslo.“

Už nyní na Karvinsku platí ochrana zdravotnic­kých zařízení a zařízení sociální péče. „Mohlo by se ještě omezit shromažďov­ání lidí, otázkou je povolené množství osob, a následovat by mohla další opatření, která platila celostátně před uvolňování­m,“uvedl Kopřivík. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha by v regionu mohly být hromadné akce povolené jen pro maximálně sto osob.

Nejvyšší absolutní počet případů nákazy je od začátku epidemie v Praze. I proto by se právě i hlavního města nemuselo týkat zrušení povinnosti nosit zakrytá ústa a nos v hromadné dopravě a uzavřených prostorech.

„V jednání je, že Krajská hygienická stanice Moravskosl­ezského kraje zcela určitě pro oblast Karviné vydá další mimořádné opatření. A nějaké opatření se plánuje právě i v Praze. Budeme to vyhodnocov­at teď o víkendu,“uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Pozitivníc­h je zhruba devět až deset procent, což je hodně.

Petr Kopřivík, hygienik, Ostrava

 ?? Foto: ČTK a MAFRA ?? Testy V pondělí v karvinskýc­h dolech chtějí hygienici otestovat zbývající zaměstnanc­e. Dosud jich otestovali přes dva tisíce.
Foto: ČTK a MAFRA Testy V pondělí v karvinskýc­h dolech chtějí hygienici otestovat zbývající zaměstnanc­e. Dosud jich otestovali přes dva tisíce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia