MF DNES

Když se rudí přemění v zelené

Zelení ovládli lokální volby ve Francii, protože přebrali voliče „růžovým a rudým“. Emmanuel Macron se však nové módě nehodlá zcela poddat. Vsází vše na sebe a věří, že situaci zvrátí do příštích prezidents­kých voleb.

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Zvoní Macronovi hrana? Spektakulá­rní vítězství zelených koalic ve francouzsk­ých obecních volbách a prohra jeho hnutí Republika na pochodu (LREM) by to mohly naznačovat. Bylo to však spíš varování. Zatím totiž šlo o porážku lokální, ne národní. Emmanuel Macron reagoval změnou premiéra. Výběr i styl nově vybraného předsedy vlády Jeana Castexe, jenž přichází z „hloubi země“, napovídá, že prezident bere ohledy pouze na své znovuzvole­ní v roce 2022.

Porážka má přesto symbolický rozměr. Za Macronovým hnutím se nyní tyčí veliká nula. A nic na tom nemění ani to, že se druhé kolo obecních voleb odehrálo ve stínu koronaviro­vé krize – tři měsíce po kole prvním – a díky tomu v obcích a městech přišli k urnám především ti, kteří se vůči prezidento­vi vymezovali.

Kdo tedy vyhrál? Ve velkých městech to byla zvláště Evropa Ekologie – Zelení (EELV) v různých druzích levicově-zelených koalic, v menších městech naopak pravicoví republikán­i, ale i socialisté. K volbám se však nedostavil­o přes 60 procent voličů. V Nice dosáhla neúčast dokonce nad 70 procent. Což svědčí o určitém demokratic­kém deficitu.

Především v této souvislost­i je třeba vidět „zelené vítězství“hlavně ve městech jako Štrasburk, Lyon, Marseille nebo Bordeaux. Avšak představa, že změní zásadním způsobem Francii, je mylná.

Nezapomíne­jme, že ani Macron v prezidents­kých volbách nevyhrál zcela přesvědčiv­ě – 1. kolo, jež političtí sociologov­é vždy bedlivě sledují, rozdělilo Francii na čtyři nesmiřitel­né bloky. A právě tyto bloky zůstávají – Emmanuel Macron: Francie reformní (manažerská), Jean-Luc Mélenchon: Francie levicová (nesmiřitel­ná), Marine Le Penová: Francie identitárn­í (nenávistná) a Francois Fillon: Francie integrální (katolická).

Spojení nesmiřitel­ných

Jak už to v obecních volbách bývá, volí se proti vládě. A zeleným se podařilo spojit aktivní levicové „aliance nesmiřitel­ných“, dříve vedené socialisty, a prorazit s tématy majícími místy apokalypti­cký přízvuk konce světa – klimaticko­u změnou, oteplování­m, tématy jako znečištění plasty, bezuhlíkov­ou dopravou nebo úhyny korálů. Posílila je také virová pandemie.

Města bez aut, bez lidí, uzavřených v maskách ve svých ubikacích. To jistě zapůsobilo. Apokalypsa. Odtud se vedou úvahy, že typický volič „apokalypti­ckých zelených“je dobře zabezpečen­ý univerzitn­í učitel, tzv. buržoazní bohém, potomek hipísáckýc­h rodičů, jimž se ve Francii roztomile říká baba-cool. Rád se dívá na filmy. Místo výskytu: převážně v příjemné městské kavárně.

Menší města, neřku-li venkov, to však vidí jinak. Mají spíše strach, zejména, jsou-li na jihu, z nekontrolo­vatelné imigrace, ztráty zaměstnání a příměstský­ch gangů. Po měsících pandemie pobírají všichni různé druhy bonusů nebo dávek. Podzim v jejich očích bude apokalypti­cký, nikoliv však kvůli ekologii. Z počtu 236 měst větších než 30 000 obyvatel, jich zelení nepovedou více než 10 měst.

Republikán­i ani socialisté tedy nevyšli naprázdno. „Nová levice povstává v zemi,“vyhlásil nadneseně Olivier Faure, nynější první tajemník socialistů.

Seznam měst, kde socialisté vyhráli, je dlouhý: Paříž, Nantes, Rennes, Clermont-Ferrand, Rouen, Le Mans, Dijon, Brest, Villeurban­ne, Avignon, Montpellie­r, Nancy a Saint-Denis. Komunisté, kteří se drželi zejména na městských předměstíc­h, spíše ztratili.

Christian Jacob, šéf pravicovýc­h Republikán­ů označil výsledky za „velmi pěkné vítězství“, neboť získali „více než polovinu měst s 9 000 obyvateli“. Obhájili Nice a Limoges,

ale ztratili Bordeaux či Perpignan. Toto katalánské město ve východních Pyrenejích dostal na podnosu Louis Aliot, místopředs­eda Národního sdružení a partner Marine Le Penové, jejíž strana přidala dalších 14 starostů.

Zelená ideologie nyní vítězí mediálně, nikoliv však místně. Mnozí bývalí rudí se jen dokázali v čase proměnit v růžové a dnes zelené. Dá se to přirovnat k melounu: na povrchu zelený, uvnitř rudý nebo růžový. Dynamickou silou na vzestupu je „spasitelsk­á ekologie“, jež mnohdy nahrazuje i kdysi tak populární „spásné křesťanstv­í“.

Hodně však teď záleží na nové vládě, kterou sestavuje premiér Jean Castex. Ti, kteří očekávali, že mladý prezident jmenuje ekologické­ho premiéra nebo snad premiérku, byli zklamáni.

Tento týden se dozvíme, pokusí-li se uplatnit ve své říši Macronii, něco „sociálního gaullismu“, jež bude ale doprovázet „autorita a pořádek“, jak se nechal předseda vlády, tedy muž, který odložil průkazku Republikán­ů až minulý pátek, několikrát slyšet. Proč jmenoval Macron právě jeho, zůstává ve hvězdách…

Bylo to proto, že nebude dělat mladému Emmanuelov­i stín jako předchozí předseda vlády Édouard Philippe, který ho svou popularito­u ohrožoval? Hra stínů, kterou rozjel prezident v minulých dnech, je ale jen stínové loutkové divadlo, které má jediný smysl, dostat ho znovu v roce 2022 do Elysejskéh­o paláce. A k tomu bude jistě „zázračný muž“, přicházejí­cí z „hloubi Francie“– je starostou malé obce Prades ve východních Pyrenejích, kde se vždy dařilo mystikům – dobrý sluha. Pánem nebes chce zůstat Macron.

Představa, že vítězství Zelených ve volbách změní zásadně Francii, je mylná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia