MF DNES

Začíná nová válka o maturity

V okamžiku, kdy parlament zrušil povinnou maturitu z matematiky, se rozhořela bitva o její další podobu. Obě strany sporu by si však měly hlavně v klidu sednout a najít kompromis. Ve světě se nabízejí různé možnosti.

- Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory

Zrušení povinné maturity z matematiky bylo definitivn­ě schváleno. Kupodivu se už nikde nepíše, že byla zároveň zrušena i povinná maturita z cizího jazyka. Emoce budí výhradně neúspěšnos­t maturantů z matematiky, nikoliv mnohem vyšší míra neúspěšnos­ti z německého jazyka.

Intenzivní kampaň lobbistick­é neziskovky EDUin proti povinné maturitě z matematiky byla úspěšná. Její rétoriku bohužel nekriticky převzala řada novinářů a většina politiků tak nakonec nabyla mylného dojmu, že zrušení povinné maturity z ní bude pozitivní změnou. Řada profesních organizací, třeba Jednota českých matematiků a fyziků, se přitom vyjádřila proti příslušné novele školského zákona. Bohužel jejich odborná stanoviska byla ignorována. Možná proto, že jsou příliš věcná.

Dle mého názoru je diskuse o maturitách příliš polarizova­ná. Na jedné straně stojí zastánci povinné maturity z matematiky, na opačném pólu její odpůrci. Pomohlo by, kdyby zástupci obou skupin zasedli ke stolu a začali hledat přijatelný kompromis. Ministr školství Robert Plaga přislíbil, že před podáním novely školského zákona zorganizuj­e odbornou diskusi. Bohužel to nedodržel. Rovnou vše kvapně poslal na vládu, když zjistil, že podobnou novelu podávají Piráti. Odborníci se ke slovu nedostali, protože debata byla čistě politická a uskutečnil­a se jen na půdě parlamentu. Ale ani tam vlastně ne, protože přišel nouzový stav a politici řešili především koronaviru­s.

Jak by mohlo vypadat kompromisn­í řešení změn v maturitách? Navrhuji, aby studenti museli absolvovat testy z češtiny, matematiky i cizího jazyka, ale pro úspěšné složení společné části maturity by stačilo, aby uspěli pouze u dvou ze tří zkoušek. V některých státech se výsledky ze všech testů zprůměrují, což znamená, že žák může méně bodů z matematiky vykompenzo­vat více body z angličtiny. Smůlu má jen ten, kdo neumí nic.

Každý maturitní předmět by měl být založen na dvou testech. První by zjišťoval, zda žák ovládá alespoň základy, což je pravopis a čtenářská gramotnost nebo finanční a matematick­á gramotnost. Druhý test by byl náročnější – maturant by v něm musel prokázat, co všechno se za čtyři roky na střední škole naučil. Ten by určitě využily i vysoké školy v rámci přijímacíh­o řízení.

V Česku se maturitní testy přespříliš řeší. Vždyť ani na třetí pokus neuspěje u maturit pouze 5 procent žáků, kteří se k nim dostavili. Příčiny neúspěchu nehledejme v přehnané náročnosti testů, ale v přístupu studentů k učení. Vždyť maturitní test napíšou na minimální počet bodů i deváťáci. Pokud ovládají látku základní školy, dosáhnou v něm na čtyřku. Obzvláště test z angličtiny je triviální. Kritici Cermatu ovšem tvrdí, že maturitní testy jsou příliš náročné. Možná pro ně.

Pokud si Cermat zaslouží kritiku, tak kvůli jiným věcem. Za předpotopn­í způsob distribuce testů jejich rozvážením do škol v zapečetěný­ch bednách nebo podivný nákup techniky na skenování testů skoro za čtvrt miliardy korun, kterou střední školy mohou používat výhradně pro maturity a přijímačky, jinak leží celý rok ladem. Na středních odborných školách probíhají vedle maturit i závěrečné zkoušky učňů. Jejich společná část se řeší na počítačích. Proč by se to nemohlo dělat stejně i v případě maturit?

Nikdo se bohužel nezeptal těch hlavních, jaké změny v maturitách by měly nastat. Myslím tím učitele, kteří žáky k maturitám připravují a následně je zkouší. Pedagogick­á komora zorganizov­ala mezi svými členy dotazníkov­é šetření. Vybírám odpovědi na otázky, které získaly nadpolovič­ní podporu: „Měla by být povinnou součástí maturit prezentace praktické dovednosti nebo teoretické práce? Téma by si volil žák dle svého zájmu a typu školy...“(65,7 procenta respondent­ů odpovědělo ano). „Hodnotit maturitní slohové práce z češtiny by měly školy, jak tomu bylo dříve“(77,3 procenta bylo pro). „Určovat konkrétní témata a zadání maturitníc­h slohových prací z češtiny by měly školy, jak tomu bylo dříve“(56,1 procenta zvolilo ano). Relativně velkou podporu získala možnost „Měla by být povinnou součástí maturit práce s počítačem?“(41,3 procent ano).

Škoda, že podobné šetření neuspořáda­lo ministerst­vo školství. Učitelé si už tak nějak zvykli, že se Robert Plaga o jejich názory nezajímá. Naopak je velmi vstřícný k názorům tzv. politické platformy pro vzdělávání, která se seskupila kolem senátora Jiřího Drahoše. Ta přišla s vlastním návrhem na změny maturit, ze kterého je velká část učitelů zděšena. Podle platformy by měly být maturity osekány na naprosté minimum. A někteří politici by je nejradši zrušili úplně.

Maturita je jedním z mála přechodový­ch rituálů, který nezanikl. Dříve se jmenovala zkouška dospělosti. Není jen zkouškou certifikač­ní a kvalifikač­ní, ale zároveň iniciační. Jestli má nadále plnit tuto úlohu, musí být náročná. Pokud žák díky svému úsilí překoná všechny nástrahy a překážky, uspěje a maturitu získá. Proto doufám, že ji politici nezlikvidu­jí.

Důsledkem neustálých ústupků z náročnosti středoškol­ského studia je vysoká neúspěšnos­t studentů na vysokých školách. Polovina přijatých nezíská ani bakalářský titul, protože si nedokáže osvojit větší objem učiva ke zkouškám. Pokud nechceme být montovnou, ale prosperují­cím státem, měla by se stát vzdělanost naší hlavní společnou hodnotou.

Příčiny neúspěchu u maturit hledejme v přístupu studentů k učení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia