MF DNES

SROVNÁNÍ PŘÍJMŮ ČESKO VS. EVROPA

Proč stále bereme méně než na Západě?

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Paní Ivana z Aše sháněla před časem po rozvodu práci. Přijali ji v jednom z nedalekých supermarke­tů jako pokladní se základní mzdou zhruba dvaceti tisíc korun. „Mám dvě děti školního věku, s platem jsme tak tak vyšli. Poohlížela jsem se proto po lepší práci,“svěřila se MF DNES Ivana. Ve svém okolí však Ivana neuspěla. „Jako pokladní mi všude nabízeli v podstatě stejně, maximálně o sto korun víc,“uvedla. Kamarádka jí proto poradila, ať zkusí štěstí i za hranicemi.

Ivana se proto začala poptávat i v Německu. A štěstí jí přálo. V nedalekém bavorském městě Rehau našla tu samou práci jakou vykonávala, ale s více než dvojnásobn­ým platem, byť každodenní­m dojížděním. průměrem nahoru.“Dalším důvodem je pak i malá „konkurence“na trhu práce.

Třeba řetězce nebo automobilk­y v Česku nic nenutí k tomu, aby zvyšovaly dělníkům platy, když vědí, že jejich konkurenti jim vyšší nedají a lidé nemají moc jiných příležitos­tí odejít jinam.

Rosteme, Němce nedoháníme

Čísla o stavu české ekonomiky potvrzují slova Šichtařové. Daří se jí dobře. V žebříčku kupní síly v Evropě jsme na čtyřiadvac­átém místě ze 42 sledovanýc­h zemí. Německo je ale osmé. „Vzhledem k provázanos­ti obou ekonomik spíše s Německem rosteme, než abychom to zvládali rychleji než naši sousedé,“okomentova­l to analytik společnost­i GfK Šimon Dvorský.

Oproti Německu si naopak polepšila o něco víc průměrná mzda. Předloni byla podle analýzy společnost­i Purple Trading více než dvakrát vyšší než v roce 2000.

Němcům se přitom průměrná mzda proti roku 2000 zvedla o 44 procent. Navíc česká měna v růstu i nadále pokračuje. Podle Českého statistick­ého úřadu v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla o pět procent.

Vysvětlení toho, proč i přes příznivá

čísla berou Češi oproti Němcům třetinu, nabídl Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu personální agentury ManpowerGr­oup. „Jedním z hlavních důvodů nízkých mezd je nízká produktivi­ta české ekonomiky,“uvedl Halbrštát.

To ale neznamená, že by třeba česká pokladní odbavila o padesát až sto zákazníků méně než její německá kolegyně. „To znamená, že produkt, který se vyrobí v Česku, má často nižší průměrnou prodejní cenu než třeba německý produkt,“vysvětlil Halbrštát. Česká ekonomika je tvořena z velké části výrobou, která má nižší přidanou hodnotu, což znamená, že zde vznikají takzvané meziproduk­ty, které se následně odvezou jinam, často i s nálepkou „Made in Germany“.

Čas změn

„K růstu tuzemských mezd je nutná změna struktury ekonomiky, přilákání nových investic v oblasti výroby s vysokou přidanou hodnotou. Další montovny změnu nepřinesou,“dodal Halbrštát. Výroba s vyšší přidanou hodnotou, to jsou třeba farmaceuti­cké firmy nebo IT společnost­i.

Podle Halbrštáta by se vyplatila i podpora českých firem, jejichž výroba s vyšší přidanou hodnotou zůstává v domácí ekonomice, kde firmy své zisky reinvestuj­í.

Stát už chystá opatření v podobě možnosti zpětně započítat ztráty nebo zrychlenýc­h odpisů. „V září chceme nést návrh na vládu,“uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zpětné započtení ztráty – tedy možnost dodatečným daňovým přiznáním převést ztrátu třeba do loňského roku a rychleji tak získat část peněz zpět – už v červnu prošlo Sněmovnou.

Jan Fanta, partner podnikovéh­o poradenstv­í a řízení rizik u Ernst & Young varuje: „Dorovnání rozdílů v průměrné nominální mzdě Německu je v blízké budoucnost­i nemožné, protože asi jediný způsob by byl v rámci nějakého negativníh­o šoku pro německou ekonomiku, který by se netýkal té české.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia