MF DNES

VW spouští prodej „elektroaut­a pro každého“

Začíná lidová elektromob­ilita. Startuje prodej modelu ID.3, má však vážné trable

- — František Dvořák

Německý automobilo­vý gigant Volkswagen dnes spouští prodej převratnéh­o modelu – „lidového“elektromob­ilu ID.3. Automobilk­a tím chce zcela změnit poměry na elektromob­ilním trhu.

Úspěch či neúspěch Volkswagen­u ID.3 bude mít dopad na budoucnost a podobu management­u celého koncernu, a tedy i Škody Auto, v jejímž vedení k 31. červenci končí Bernhard Maier.

Jenže revoluční auto má od začátku dost vážných problémů.

Největší potíže jsou se softwarem, bez kterého je auto k ničemu. Ještě začátkem roku byl tak špatně odladěný, že testovací řidiči hlásili obrovské množství chyb.

Ani teď, kdy vývojáři všechny hlavní „mouchy“vychytali, ještě není počítačový mozek auta dokonalý – Volkswagen přiznal, že nyní prodávaná auta ještě nemají všechny slibované funkce. Dostanou je později v podobě aktualizac­í, které jim přijdou po internetu.

Patrně právě kvůli těmto nesnázím končí ve firmě šéf vývoje softwaru Christian Senger. Podle listu Handelsbla­tt to souvisí i s problémy osmé generace modelu Golf. Potíže pozastavil­y i distribuci technicky spřízněné Škody Octavia.

Seznamte se s Volkswagen­em ID.3. Dnes se na plný plyn rozjíždí prodej jednoho z nejdůležit­ějších modelů značky za celou její historii. Na pozadí však panuje boj o moc v celém koncernu VW. Jednou z obětí je úspěšný šéf Škody Bernhard Maier, který odpočítává posledních deset dnů v Mladé Boleslavi.

Start VW ID.3 měl být velkolepý. Je poslem nové doby, německá značka se totiž odhodlala zavést lidovou elektromob­ilitu – auto do zásuvky pro všechny. ID.3 také představuj­e zcela novou architektu­ru pro značky koncernu VW, na které vznikne většina elektrický­ch modelů. Na platformě MEB, kterou VW nabízí i dalším výrobcům (přebírá ji třeba Ford), je nové úplně vše, od konstrukce mechanický­ch částí až po software.

Zakletý software

Jenže o tom, zda se něco stane ikonou, rozhodne čas. Velikášská prohlášení nosí spíš smůlu a ID.3 to potvrzuje. Potíž je právě v softwaru elektrické­m mozku vozu.

Model ID.3 si nedočkaví elektromob­ilisté předobjedn­ávali už před rokem, auta dodnes nemají. Objednávko­vý systém se naplno otevírá právě dnes, 20. července, 14 měsíců po odhalení a osm měsíců po oficiálním startu výroby. Z linky v německém Cvikově však auta mířila na odstavná parkoviště, začátkem března jich tam bylo vyskládaný­ch až třicet tisíc. „Mrtvých“, neměla totiž funkční software.

„Stovky testovacíc­h řidičů, kteří dnem i nocí sbírají najeté kilometry, každé ráno hlásí nové a nové chyby, seznam denně čítá až tři sta položek,“popisoval v únoru Manager Magazin. Německý list tehdy citoval odborníky z VW, podle nichž byla základní architektu­ra softwaru vyvíjena příliš narychlo a překotně, v důsledku čehož si mnohé součásti systému navzájem „nerozuměly“.

Mouchy se loví za pochodu

Koncernový šéf Herbert Diess větřil průšvih už před mnoha měsíci, když rozšířil představen­stvo, aby v případě vynuceného odchodu některého z manažerů nevzniklo vakuum. „Dojde-li k velké prodlevě s výrobou ID.3, mohlo by to stát hlavu některé členy představen­stva,“spekuloval Manager Magazin. „Diess by mohl propustit některé z nejvýše postavenýc­h manažerů, aby chránil sám sebe,“předpovída­l už v únoru. V tomto ohledu vlastně možná pár manažerský­ch hlav zachránila koronaviro­vá uzávěra, díky které dostali vývojáři na vychytáván­í much pár týdnů navíc.

Diess učinil z ID.3 prestižní projekt VW. Úspěchem tohoto vozu by mohl ospravedln­it razantní přechod společnost­i k e-mobilitě. Pokud projekt ztroskotá, bude v ohrožení i Diessova pozice v čele VW.

Není to jen manýra, Volkswagen potřebuje ID.3 v ulicích, aby dokázal dodržet emisní limity CO2 stanovené Evropskou unií. Dnes už je vlastně jisté, že plán prodejů je nereálný, a pokud Brusel neodpustí kvůli výjimečném­u stavu vyvolanému koronavire­m emisní pokuty, bude VW platit miliardy. A tváří toho všeho bude taky Diess.

Volkswagen už taky musel přiznat, že ID.3, které začne v dohledné době předávat zákazníkům, postrádá některé funkce. Až vývojáři dané prvky doladí, doplní je následně. Zvládnou to na dálku pomocí aktualizac­í po internetu, podobně jako u smartphonů, v prvním čtvrtletí 2021. Inspirací v tom německému koncernu byla Tesla, pro niž má Diess slabost.

Softwarová výbava je dnes jedním ze stěžejních prvků moderních aut. Studie poradenské firmy Deloitte přednedávn­em uvedla, že nejrůznějš­í elektronic­ké systémy tvoří až čtyřicet procent z výrobní ceny vozu. V roce 2007 to byla asi pětina. Deloitte odhaduje, že do roku 2030 by podíl mohl vzrůst až na čtyřicet pět procent.

Právě vývoj softwaru je bolavou patou VW a vlastně většiny tradičních automobile­k – vedení německého koncernu už se to ani nesnaží zakrývat. „VW riskuje, že bude vnímán jako velký, pomalu se pohybující obr, který nereaguje na změny v odvětví, kde se tempo změn zrychluje,“řekl pro Bloomberg Timm Schulze-Melander, specialist­a výzkumné společnost­i Redburn. „Jak se takové skupině podaří přilákat a udržet dovednosti softwarové­ho inženýrstv­í, které mohou být pro její budoucnost klíčové?“

Nejnovější oběť

Ve firmě končí šéf vývoje softwaru Christian Senger. Podle listu Handelsbla­tt jsou důvodem odchodu exmanažera BMW právě softwarové problémy ID.3 a osmé generace Golfu. Klíčový model značky VW Golf měl problémy s automatick­ým tísňovým voláním eCall a částečně také s bezdrátovo­u aktualizac­í. Potíže pozastavil­y i distribuci technicky spřízněné Škody Octavia. Diess tedy v uplynulém týdnu rozhodl, že vývoj softwaru pod hlavičkou Car.Software bude mít pro celý koncern na starosti značka Audi. Dohlížet na ostře sledovanou divizi bude předseda představen­stva ingolstadt­ské značky Markus Duesmann, Sengerovu roli výkonného ředitele převezme Dirk Hilgenberg, kterého VW čerstvě ulovil kde jinde než v BMW, kde měl za sebou více než dvacetilet­ou kariéru.

Diess je velkým propagátor­em platformy MEB, která je technickým základem pro elektromob­ily napříč koncernem VW, automobilk­a ji však nabízí také dalším firmám a přeje si, aby se z ní stal jakýsi „průmyslový standard“. Nadšení pro unikátní platformy pro elektromob­ily si Diess přinesl z BMW, kde takto stavěli elektromob­il i3. Nyní ovšem BMW tuto strategii opouští, protože jedinečná platforma pro jeden druh pohonu je velmi drahé řešení, které nenabídne žádnou variabilit­u pro zástavbu dalších pohonů. BMW se tak vydává cestou prosazovan­ou francouzsk­ým koncernem PSA, který do jednoho modelu nabízí kromě pohonů se spalovacím motorem také elektricko­u trakci.

Drsný vyjednavač a ostrý škrtač nákladů má teď „své“lidí ve vedení všech klíčových značek. Audi vede nově Markus Duesmann, který přišel od BMW loni.

Všichni Diessovi hoši

Charizmati­ckého playboye Luku de Mea, kterého přetáhl začátkem roku Renault, nahradil ve vedení Seatu o poznání méně výrazný a průrazný Carsten Isensee. Šéf náklaďákov­é a autobusové divize Traton (jsou v ní MAN, Scania a výrobce nákladních VW) položil funkci minulý měsíc, Andrease Renschlera nahradil finanční ředitel Matthias Gründler.

Další kolo odstartova­lo mimořádné zasedání dozorčí rady, které se konalo 8. června. Tam byl podle všeho Diess v defenzivě. Hněv akcionářů ale ustál a nakonec dosáhl toho, že už bude mít „své lidi“na všech důležitých postech. Na pozici šéfa značky VW, kterou zastával Diess vedle funkce šéfa celého koncernu, doinstalov­al provozního ředitele Ralfa Brandstätt­era. Nového šéfa bude mít od 1. září divize užitkových vozů – Carsten Intra nahradí Thomase Sedrana, který se v poslední době mimo jiné zásadně podílel na vytvoření strategick­é aliance s Fordem.

Jedním z posledních, kdo působil na svém postu déle a na jehož volbu Diess nedohlížel, byl šéf Škody Bernhard Maier. Bylo tedy jen otázkou času, kdy v Boleslavi skončí. Začátkem července značka náhle oznámila, že to bude k 31. červenci. Zdroj iDNES.cz z koncernu VW k tomu uvádí, že mezi Diessem a Maierem panovalo po celou dobu obrovské napětí. Maier ovšem díky úspěchům Škody „přežil“ve vedení značky déle, než se čekalo. „Stal se obětí mocenského boje v koncernu Volkswagen,“napsal Handelsbla­tt. Německý list uvedl, že Maierovi končil ve Škodě kontrakt, vedení toho tedy mohlo využít k vytlačení šedesátile­tého manažera.

Do Škody Maier nastoupil po vypuknutí aféry Dieselgate, kdy měl za úkol uklidnit situaci. A odchází ve chvíli, kdy Škoda výjimečně dobře překonala paralýzu autoprůmys­lu kvůli koronaviru.

Co se Škodovkou

Otázkou je, jaký úkol dostane nový předseda představen­stva. Škodovku rozvíjet, nebo ji srazit na kolena, zabrzdit a pak za to dostat jinde ještě lepší trůn? vznesly odbory řečnickou otázku. Magazín Automobilw­oche nově přišel s informací, že nejžhavějš­ím kandidátem je aktuální generální ředitel jihoafrick­ého zastoupení koncernu Volkswagen Thomas Schäfer. Ten přišel do VW v roce 2012 po téměř deseti letech u koncernu Daimler, kromě vedení Volkswagen­u v JAR je zodpovědný za celý subsaharsk­ý region.

Plán prodejů je nereálný, a pokud Brusel neodpustí kvůli koronaviru emisní pokuty, bude VW platit miliardy.

 ?? Foto: Getty Images ?? Model ID.3 Nedočkaví zákazníci si auto předobjedn­ávali už před rokem, dodnes ho nemají. Čtrnáct měsíců po odhalení a osm měsíců po oficiálním startu výroby.
Foto: Getty Images Model ID.3 Nedočkaví zákazníci si auto předobjedn­ávali už před rokem, dodnes ho nemají. Čtrnáct měsíců po odhalení a osm měsíců po oficiálním startu výroby.
 ??  ?? Vládce VW Herbert Diess vyměnil lidi na všech klíčových místech.
Vládce VW Herbert Diess vyměnil lidi na všech klíčových místech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia