MF DNES

Do deseti let zamíříme mezi 20 nejlepších zemí

-

Krůstu mezd je nutná změna struktury ekonomiky. Další takzvané montovny Česku zlepšení nepřinesou. „Připravuje­me vizi, která nás posune během deset let mezi TOP 20 na světě,“slibuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Chystá vláda v rámci nastartová­ní ekonomiky změnu její struktury?

Připravuje­me podporu pro soukromé investory. Odpisy, přímou podporu, úvěry, záruky. Zatím máme připraveny záruční zdroje na úvěry do 700 miliard korun. Současně měníme strukturu hospodářst­ví. Doděláváme ambiciózní hospodářsk­ou strategii založenou na chytrém průmyslu, dopravě a bezemisní energetice. To vše promítáme do změn ve školství. Začínáme se stávat zemí umělé inteligenc­e. Naše univerzity stoupají v zahraniční­ch žebříčcích.

Budou více podporován­y české firmy s vyšší přidanou hodnotou?

Je to hlavní cíl naší nové vize. Právě

proto nebývale zapojujeme do hospodářst­ví výzkum, a právě proto zakopáváme příkopy mezi světem vědy a byznysu. Navíc se budeme zaměřovat na specifická odvětví, ve kterých jsme výborní.

Jak bude podpora vypadat?

Nemůžeme podpořit úplně vše. Ti lepší dostanou více, horší méně. Musíme si připustit, že máme kvalitní a nekvalitní univerzity, a pojmenovat je. Nebojme se soutěžit.

Čím chcete přilákat investice v oblasti výroby s vysokou přidanou hodnotou?

V prvé řadě lidmi. K tomu potřebujem­e moderně smýšlející školy, které se nebojí investovat do pedagogů a technologi­í.

Premiér Andrej Babiš mluví o tom, že není možné, aby každoročně odtékalo 300 miliard Kč na dividendác­h pryč. Co s tím?

Zakázat to nelze. Investory musíme motivovat, aby zde investoval­i. Změníme pravidla pro investován­í. Vytvoříme hřiště, kde se vyplatí podnikat a investovat. (poe)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia