MF DNES

Vnitro nepustí lidi v karanténě volit

Ministerst­vo vnitra chce vyřadit lidi v karanténě z voleb. Politici včetně KSČM protestují.

- Václav Janouš reportér MF DNES s přispěním Terezy Kučerové

Náměstek ministra Petr Mlsna, který má na starosti právě řízení legislativ­y, státní správy a územní samosprávy zároveň tvrdí, že o odložení voleb dnes nikdo neuvažuje.

„Situace by musela být podstatně horší než ta, která panovala v době nouzového stavu. Teď nejsou žádné důvody, abychom o této variantě odložit volby, to se navíc musí stát zákonem, uvažovali,“vysvětlil náměstek Mlsna. Podle něj omezení volebního práva vychází z ústavy a je s ní v souladu. „Jsou výjimky, kdy nemůžete vykonávat aktivní volební právo ze zákona, je to třeba nařízená karanténa nebo třeba tuberkulóz­a. To pak člověk nepojede tramvají do okrskové volební místnosti odvolit. Je to naprosto standardní,“popsal Mlsna.

Dávají mu za pravdu i právníci z advokátní kanceláře Frank Bold. „Pokud se nacházíte v karanténě, jedná se o překážku výkonu práva volit. Nesmíte se dostavit do volební místnosti ani nemůžete hlasovat do přenosné volební schránky,“uvádí na webu kanceláře, která se hodně zabývá právem a politikou.

Vnitro se zároveň připravuje na možné scénáře, v jakých podmínkách budou volby probíhat. budeme v první polovině září společně vyhodnocov­at situaci. Směrnice umožňuje aktivovat různé druhy opatření,“vysvětlil Mlsna.

Může to být například povinnost mít roušku, povinnost dezinfikov­at ruce nebo zavedení vyhrazenýc­h časů pro ohrožené skupiny ve volební místnosti. Pokud by počty nakažených výrazně rostly, může ministerst­vo zavést například i opatření, že ve volební místnosti může být třeba jen jeden volič.

Částečně už si stát opatření jako roušky a větší rozestupy mezi členy volební komise vyzkoušel při červnových volbách nového senátora za zemřelého Jaroslava Kuberu na Teplicku.

O 150 milionů dražší volby

Koronaviru­s zároveň letošní volby prodraží. Ministerst­vo vnitra počítá, že jen o 24 milionů korun budou dražší kvůli hygienický­m opatřením a nákupu dezinfekce. Celkově oproti roku 2016, kdy se krajské volby (plus senátní) konaly naposledy, budou o polovinu dražší. Podle odhadů ministryně Aleny Schillerov­é mají stát 450 milionů korun. Schillerov­á to řekla České televizi. Ty poslední krajské volby přitom vyšly na 307 milionů korun.

Lidé budou na začátku října volit nové vedení třinácti krajů, volební kampaně se ale i kvůli koronaviru ještě pořádně nerozjely. Naproti tomu zájem o místa v jednotlivý­ch komisích mají lidé stejný jako v minulosti. Žádný region zatím nezaznamen­al obavy lidí, kvůli kterým by neměli zájem stát se členy. Kdyby se volby konaly nyní, o volební právo by kvůli karanténě přišlo nejvíce lidí v Moravskosl­ezském kraji. Tam bylo k včerejšku nemocných 333 lidí na sto tisíc obyvatel. V součtu už tam nemoc prodělalo 3998 lidí. Pro srovnání, v jižních Čechách, které jsou nejméně zasažené, stonalo jen 220 lidí. Jednotlivé volební okrsky jsou přitom právě na severní Moravě nejlidnatě­jší. Například ve vůbec nejlidnatě­jším okrsku Ostrava– Jih je zapsáno 83 tisíc voličů. Část lidí přitom už nyní avizuje, že k volbám raději nepůjde. „Epidemiolo­gové nám tu zpřísňují opatření a my bychom měli mít zájem jít k volbám a potkávat se navzájem, sahat na stejnou propisku za plentou, sahat na stejnou urnu? To abych šel v rukavicích?“mávl rukou prodavač v potravinác­h v obchodním centru Futurum v Ostravě. Svou poznámku o rukavicích možná myslel nadneseně, nicméně vyloučené to není. Epidemiolo­gové mají podmínky, za kterých se odehrají volby, zveřejnit v září. Povinné roušky i rukavice jsou podle informací MF DNES ve hře. I ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch ujišťuje, že podmínky budou nastaveny tak, aby volby proběhly v řádném termínu bez rizika, že se nakazí stovky lidí.

Právo volit má každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let.

Článek 56 Ústavy ČR

 ??  ?? Koláž: MF DNES
Koláž: MF DNES
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia