MF DNES

Nemocných je víc. Příznaky ale nemají

-

PRAHA V Česku je nyní rekordních 4 764 nakažených koronavire­m, kteří nemocí momentálně trpí.

Zhruba o třicet případů tak bylo překonáno dosavadní maximum z první poloviny dubna. V sobotu laboratoře v ČR odhalily 113 nových nemocných, denní přírůstek popáté v řadě překročil stovku. Nedělní data budou zase až dnes.

Na druhou stranu, s dubnovými čísly ta nynější nejde úplně srovnávat, protože tehdy byla země v karanténě a roušky povinné všude, zatímco nyní běží víceméně normální život. Od března se v zemi nakazilo 13 855 lidí, vyléčilo se jich 8 733, obětí je 358. Vyplývá to z údajů ministerst­va zdravotnic­tví.

Prymula: Druhá vlna nepřichází

Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnic­tví a bývalého šéfa krizového štábu Romana Prymuly aktuální nárůst počtu případů s těžkým průběhem není tak velký, aby zatěžoval zdravotní systém. Nelze tak hovořit o příchodu druhé vlny epidemie. „To číslo nereflektu­je úplně, co se děje v systému. Mnoho

lidí vylučuje virus, ale průběh nemoci je u nich klinicky zanedbatel­ný. Když se podíváme na zátěž systému, tak jsme asi na 131 hospitaliz­ovaných. Z těžších případů pouze deset je na ventilaci a jeden na mimotělním oběhu. Takže situace není úplně srovnateln­á s tím, co tu bylo na začátku první vlny,“řekl Prymula České televizi.

Ani denní přírůstky nedosahují 300 až 400 nově nakažených, což by podle Prymuly napovídalo příchodu druhé vlny epidemie. Nejhorší situace je aktuálně v Moravskosl­ezském

kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepide­mická opatření na celý region.

Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičíns­ku i Frýdecko-Místecku. Podle epidemiolo­gů se nákaza šíří do rizikové skupiny mezi lidi starší 65 let. Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku na 100 tisíc obyvatel zhruba 47 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů Česka. (jp, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia