MF DNES

Pršet bude dál, ale Češi nereptají

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Teploty kolem 24 stupňů a déšť. Typické letní počasí, na které už se ale zapomnělo kvůli teplotním rekordům minulých let, bude v Česku panovat i tento týden.

Ale anketa iDNES.cz ukázala, že Češi jsou s ním z většiny spokojení. S chladným létem však přicházejí přívalové deště a lokální záplavy. To se potvrdilo i včera, kdy voda opět zaplavoval­a sklepy i silnice.

Včerejší přívalové deště zvedaly hladinu především na malých tocích, třeba východočes­ké Loučné. Ta po průtrži stoupla dokonce o 80 centimetrů, pak rychle klesala. Na první stupeň se dostala také Lužická Nisa. V Rakovníku dokonce museli evakuovat jedenáct řidičů z aut. V Nádražní ulici se totiž vytvořila po prudkém dešti laguna.

Přitom počátek týdne bude teplejší a v jeho polovině se pak přechodně ochladí. Pršet bude spíš víc, než je mezi polovinou července a srpna obvyklé. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeo­rologický ústav.

Denní teplotní maxima se zpočátku týdne budou pohybovat kolem 27 stupňů, uprostřed týdne jen kolem 21 stupňů a na konci týdne teplota opět stoupne. „Minimální noční teploty budou zpočátku kolem 14 stupňů Celsia, uprostřed týdne kolem deseti, na konci týdne kolem 12 stupňů Celsia,“uvedli meteorolog­ové. Aktuální týden bude teplotně podprůměrn­ý až průměrný. Další týdny vycházejí průměrné.

PRAHA Studené léto má úspěch

Dnes budou po celém území doznívat včerejší přeháňky či bouřky a ze západní Evropy se přižene další studená fronta. Před ní k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Dlouhodobá průměrná teplota v Česku pro období ode dneška do 16. srpna činí 18,7 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejtepleji v roce 2018 s průměrem 22,5 stupně Celsia a zatím nejnižší průměr 14,7 stupně zaznamenal­i meteorolog­ové v roce 1987.

Nezvykle studené léto však podle ankety iDNES.cz lidem vyhovuje více. Celkem 1 057 čtenářů se shodlo na tom, že si více užívají chladnější dny než tropy (tropy upřednostn­ilo v anketě 642 odpovídají­cích).

„Období jako celek bude pravděpodo­bně srážkově průměrné až slabě nadprůměrn­é,“stojí ve výhledu na další týdny.

Průměrný úhrn srážek pro období příštích čtyř týdnů je 72 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo v roce 1977. Nejméně srážek spadlo v roce 2018 s úhrnem 25 milimetrů.

Koupaliště zejí prázdnotou

Letošní deštivé a chladné léto nejvíce dopadá na koupaliště. Kdyby v anketě iDNES.cz odpovídali jen jejich správci, dopadla by úplně jinak. „Nejenom že prší, ale voda se tím samozřejmě ochlazuje a to pak také může dělat své,“řekl k situaci správce koupaliště v Tišnově Oldřich Pivoňka.

Lidé si zvykli v posledních horkých a suchých letech na mnohem více slunečných a tropických dní. Například v Brně-Židenicích bylo letos za červen a polovinu července osm dnů s tropickou teplotou. Loni jich bylo sedmnáct a předloni třináct, o rok dříve patnáct.

Koupaliště letos zároveň otevírala podstatně později, než tomu bylo v minulosti. Výjimkou byl Adamov, který otvíral zhruba stejně jako v minulých letech. Ostatní provozovat­elé se rozhodli odložit zahájení sezony až o měsíc. „Vzhledem k omezení počtu návštěvník­ů, které donedávna platilo, jsme se rozhodli počkat s otevřením až do doby, než to bude mít opravdu smysl,“řekl vedoucí brněnského areálu Riviéra Petr Mihola. Koupaliště také počítají s tím, že nynější návštěvnos­t může způsobit finanční ztráty. „Počasí bylo takové, že se dalo otevřít snad jen jeden den,“přiznala vedoucí areálu Na koupališti v Sazovicích Petra Botková.

 ??  ??
 ??  ?? Mokré léto Prázdniny patří k nejdeštivě­jším za poslední roky a tento trend bude pokračovat i v srpnu. Ilustrační foto: Petr Lundák, MAFRA
Mokré léto Prázdniny patří k nejdeštivě­jším za poslední roky a tento trend bude pokračovat i v srpnu. Ilustrační foto: Petr Lundák, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia