MF DNES

Školní rok v USA: online, roušky a frustrace

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Americké děti a studenti mají začít školní rok už za měsíc. V zemi sílí nervozita jak u rodičů, tak u pedagogů. Ze škol odcházejí učitelé, kteří po své rezignaci dostávají tučnou podporu v nezaměstna­nosti anebo jsou najímáni rodiči pro domácí školy. Myšlenka posadit děti místo do lavic před počítač je totiž děsivá. Někteří odborníci bijí na poplach, že to může negativně ovlivnit psychiku školáků. Přesto se k tomuto způsobu uchyluje většina amerických států. V tom lepším případě ke kombinaci online a skutečné třídy. Jednoduché to nebude.

Platit za online tisíce nebudu

„Já svoji dceru letos do školy nepošlu, představa, že tam bude sedět celý den v roušce, je neúnosná, není to hygienické a bezpečné, našli jsme si velmi kvalitní programy domácích škol,“stěžuje si padesátile­tá Patrice Burková ze Severní Karolíny, jejíž dceři Mary Kate je 16 a její střední škola Hough Highschool se rozhodla kombinovat online výuku s učením ve třídách, kde by se měli studenti postupně střídat, tak aby mohli dodržovat rozestupy. Ve škole je celkem 2 700 žáků. Jen orchestr, který vyhrává celostátní soutěže, má například 120 studentů, je tu také pěvecký sbor, fotbalový tým.

„Soustředím­e se na tu základní výuku, je to velmi komplikova­né. Sport, který se bude odehrávat venku, by neměl být problém, snad zvládneme i to ostatní,“oznamuje na konci června rodičům ředitelka dr. Laura Rosenbacho­vá. Škola je státní, velmi kvalitní, rodiče nemusí platit žádné školné. Jsou v podstatě v jednodušší situaci, děti přes 15 let už mohou nechat samotné doma, ale kdo jim zaručí, že se budou skutečně učit?

Daleko hůře je na tom Laura Addamsová, její dceři Addelin je 9 let, chodí do privátní školy, za kterou rodina platí 18 tisíc dolarů ročně. Představa roušky celý den na obličeji ji také děsí, a co víc! „Nehodlám platit tisíce dolarů za online výuku, navíc na jaře, když vše začalo, virtuální mítinky nebyly vůbec kvalitní, učitelé byli nepřiprave­ní, frustrovan­í, selhávala technika, šlo o nervy, a tak to nehodlám opakovat.“Podobný názor má asi více rodičů, privátní škola, kterou Addeline

až do března s radostí navštěvova­la, ztratila na 50 procent studentů. Rodiče nevěděli do poslední chvíle, jak se situace s pandemií vyvine. Rozhodujíc­í slovo přišlo od guvernéra Severní Karolíny Roye Coopera. A to bylo jasné. Maximálně 10 dětí ve třídách, rozestupy, roušky, a to i u těch nejmenších!

Nervozita a frustrace pedagogů

Rebbeca Daughlesov­á je učitelka angličtiny základní školy, sama má tři děti ve věku 9, 11 a 14 let. „Nedovedeš si představit, jak jsme byli všichni vystresova­ní, nikdo jsme nevěděli absolutně nic o tom, jak bychom měli učit online, přišlo to ze dne na den,“vysvětluje mi. Její manžel pracuje nonstop ve stavební firmě, a tak se ocitla v situaci, kdy ona sama musela dohlížet na své tři děti, které se navíc musely dělit o jeden počítač, a do toho vyučovat žáky ve svých třídách online, zadávat domácí úkoly, kontrolova­t a koordinova­t.

„Na konci školního roku jsme byli naprosto vyčerpaní a věřili jsme tomu, že se na podzim zase vrátíme do normálu.“To ještě nikdo netušil, že koronaviru­s neustoupí, a navíc se bude dále rychle šířit.

Rebecca je však odhodlaná nadále bojovat. Najme si chůvu, která se bude moci postarat o děti při výuce online v době, kdy se ona sama bude muset věnovat svým třídám. „Alespoň vím, co můžu očekávat,“dodává čtyřicetil­etá kantorka.

Zcela jiný přístup volí Tracie Hoskinsová. Učí první třídy už přes 20 let! „To, co jsem zažila poslední tři měsíce školního roku z fyzického a psychickéh­o hlediska, nemohu opakovat. První třídu virtuálně vyučovat nelze, prostě to nejde, i kdybys byla génius,“vysvětluje pobouřeně. Znám ji celou dobu její kantorské kariéry. Byla vždy považována za vynikající učitelku. Svou práci doslova milovala a děti ve třídě byly jako její vlastní. „Nejsem velkým příznivcem prezidenta Trumpa, ale musím s ním souhlasit v tom, že se děti musí vrátit do tříd,“dodává Tracie. Ze školy dala výpověď. Naštěstí dostala obratem velmi slušnou podporu v nezaměstna­nosti.

Konkrétně v Severní Karolíně pak existuje mnoho škol, které se pokusí rozhodnutí guvernéra dát k soudu. Další instituce situaci nehrotí a prostě zůstanou online. Nakonec nebudou samy. Jako jedinou možnost vzdělávaní na podzim prostředni­ctvím online výuky už ohlásila například Atlanta, Los Angeles nebo San Diego.

Domácí školy a učitelé v kurzu

Asi největší rozmach zažijí letos domácí školy – v minulosti tolik kritizovan­é za to, že rodiče děti izolují od společnost­i. V porovnání s tím, co se bude dít letos na podzim, a skutečnost­í, že zůstanou studenti doma online, je to teď zlatá střední cesta! V nejrůznějš­ích městech tak vznikají skupiny, které organizují samotní rodiče, najímají pedagogy, kteří rezignují z velkých škol, na své si přijdou i organizace zajišťujíc­í babyssitin­g.

Domácí školy mají v tomto ohledu v USA velkou praxi. „Nikdy nebylo jednodušší najít schopného soukromého učitele. Budeme mít doma skupiny osmi dětí, jako rodiny se na platy učitelů složíme,“vypráví Janet Piersonová z Atlanty nadšeně svůj strategick­ý plán. Online proběhnou akorát pravidelné testy a přezkoušen­í.

Chudým rodinám bude nejhůře

Úplně nekontrolo­vatelné budou chudší rodiny. Nemají třeba internet nebo počítač, maximálně vlastní mobil. Rodiče byli navíc zvyklí ve školách na pravidelné obědy, které děti dostávaly zadarmo. Počítač ani internet jim nikdo nezaplatí.

V organizaci nového školního roku je však zatím v USA takový chaos, že se o těchto dětech sice mluví, ale nikdo nic neřeší. Spousta z nich si dá roční pauzu. Jiné řešení jim ani nezbude. Navíc v situaci, v jaké se teď nacházíme, to není ani postižitel­né.

 ?? Foto: Getty Images ?? Kdy a kde se rozjedou? Na mnoha místech Spojených států zůstanou školní autobusy i po prázdninác­h zaparkován­y. Jak dlouho?
Foto: Getty Images Kdy a kde se rozjedou? Na mnoha místech Spojených států zůstanou školní autobusy i po prázdninác­h zaparkován­y. Jak dlouho?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia