MF DNES

Katolíci v USA získali miliardy. Pomoc pokryje i zneužívání

- (osv)

Katolická církev v USA využila změny pravidel pro podporu malých živnostník­ů a získala nejméně 1,4 miliardy dolarů. Oficiálním důvodem je boj s ekonomický­mi následky pandemie. Zahraniční média však upozorňují, že finance šly i na pokrytí výdajů na soudy ohledně zneužívání mladistvýc­h.

Když se američtí novináři ponořili do seznamu firem, které kvůli ekonomický­m dopadům pandemie covid-19 získaly státní podporu, nestačili se divit. Kromě drobných podniků, kterým byly dotace oficiálně určeny, tam totiž objevili i tisíce půjček pro katolickou církev, respektive pro její diecéze. A to v nemalých hodnotách – celkem podle agentury AP získala nejméně 1,4 miliardy dolarů (přes 33 miliard korun).

Na seznamu dotací tamní vládní Asociace malých podniků tak patří mezi největší příjemce. Data přitom udávají jen rozmezí, ve kterém se půjčka pohybuje, ne její přesnou hodnotu. Je tak možné, že se celková částka pohybovala i mnohem výše – dohromady mohla dosáhnout až 3,5 miliardy dolarů.

To by z amerických katolíků dělalo největší příjemce pokoronavi­rové podpory. Podle AP je přitom i tato částka značně podhodnoce­ná – v katolickýc­h kruzích se údajně hovoří o tom, že církev celkově získala asi devět tisíc půjček. Tedy více než dvojnásobe­k toho, co se agentuře podařilo vystopovat.

K dotacím z asociace přitom církve běžně vůbec nemají přístup. Kvůli koronaviru a s ním spojeným propouštěn­ím ale americká administra­tiva narychlo změnila pravidla. Díky tomu mohou o peníze žádat i neziskové organizace a církve, nebylo to pro ně však úplně zadarmo. Podle AP utratili američtí biskupové desítky tisíc dolarů za lobbing.

Finance, které firmy takto získaly, mají charakter tzv. podmíněné půjčky. Pokud je podnikatel­é využijí na pokrytí platů, nájmů nebo účtů za elektřinu, nemusí je splácet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia