MF DNES

Nezabavite­lné částky mají být lépe chráněné

Exekuovaní dlužníci nebudou zůstávat bez prostředků, možná už od ledna

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Nezabavite­lná částka má být pro současných téměř 800 tisíc osob v exekuci nedotknute­lná. Postará se o to chráněný účet. Poslanecký návrh zákona, který nyní vzniká, by mohl začít platit od začátku příštího roku.

Týkat se to může statisíců lidí – tedy všech těch, kteří mají více než jednu exekuci, a to u více exekutorů. Jeden exekutor obstaví mzdu a zaměstnava­tel z ní pro něj strhává vše, co zákon umožňuje, druhý exekutor pak obstaví bankovní účet, kam dotyčnému chodí nezabavite­lná částka ze mzdy. Než se dlužníkovi podaří prokázat, že druhý exekutor na částku nemá právo sahat, může uplynout i několik měsíců. Na tuto dobu se může dlužník ocitnout zcela bez peněz a je nucen si opět půjčovat a ještě víc se zadlužit.

Tento dlouholetý problém má ambici řešit poslanecká novela Občanského soudního řádu (OSŘ), kterou dokončují Patrik Nacher (ANO) a Kateřina Valachová (ČSSD). „Potřebujem­e povinného uchránit, aby mu nebyly strhávány peníze dvakrát – ze mzdy a z účtu,“vysvětluje.

Pomoci má chráněný účet

Poslanec počítá s tím, že do návrhu zapracuje také některé návrhy České bankovní asociace (ČBA). „Jde o to, aby banky a exekutoři byli schopni účty administro­vat a používat,“vysvětluje.

Jak by takový účet vypadal? „Shodli jsme se na tom, že u banky, kde má dotyčný svůj bankovní účet obstaven, by mohl klient požádat o zřízení nového, chráněného účtu,“vysvětluje Filip Hanzlík, právník a náměstek výkonného ředitele ČBA.

Každý povinný by přitom mohl mít jen jeden chráněný účet – časem by se měl zřídit i registr chráněných účtů.

O existenci účtu by byl informován soud a exekutor. Oba by na požádání dostávali výpis z chráněného

účtu, aby mohli kontrolova­t, odkud tam chodí jaké peníze. Banka by neměla žádnou povinnost kontrolova­t příchozí platby. Za to, že na účet chráněný před exekutorem nechodí i jiné než zákonem povolené peníze, by odpovídal dlužník.

„Cílem je chránit peníze náležející ze zákona dlužníkům a zároveň nepoškozov­at věřitele – aby dlužník účet nepoužíval k odklánění peněz z exekuce,“vysvětluje Nacher.

Pokud by na účet přišla částka, která by tam nepatřila – například by si tam dlužník nechal poslat peníze z prodeje svého automobilu, doplatil by na to. Sankce by byly odstupňova­né podle závažnosti porušení pravidel – pokud by například odkloněné peníze vybral, aby na ně exekutor nedosáhl, účet by mu mohl být dočasně zrušen až na 45 dní, zvažují navrhovate­lé.

Konec speciálníc­h poplatků

Co se týká poplatku za vedení chráněného účtu, platil by ho povinný a strhával z nezabavite­lné částky. Měl by odpovídat poplatku za vedení běžného účtu v dané bance. Dnes se na vedení účtu, který je pod exekucí, mohou u některých bank vztahovat speciální poplatky. Například ČSOB chce za vedení exekuované­ho účtu 250 korun, Fio banka si zase strhne z dlužníkova účtu 250 korun za dotaz exekutora, který zjišťuje, zda u ní má dotyčný účet. Některé banky účtují stejně jako za vedení běžného účtu, což někdy znamená i nulu.

Příznivcem chráněného účtu je advokát Petr Němec, autor projektu „exekutorma­smulu.cz“, který se specializu­je na vysekávání exekuovaný­ch klientů z protiprávn­ích exekucí: „Je to důležitý prostředek, jak zachovat lidi v exekuci funkční. Dnes se sice každý dlužník může právně bránit, když mu exekutor na účtu zablokuje i nezabavite­lné minimum, ale nedělají to, protože o tom ani nevědí,“říká.

To potvrzuje i liberecký exekutor Petr Polanský. „Když dlužník podá návrh na částečné zastavení exekuce ve výši prostředků, které plynou na zablokovan­ý účet ze mzdy, tak to exekutoři respektují. Podávají je ale málo,“vysvětluje. Jeho úřad podle něj blokovanou nezabavite­lnou částku uvolní v řádu dní.

Politici se na novele shodují

Na tom, že by chráněný účet měl vzniknout, je podle Nachera široká politická shoda. „I přes některé z našeho pohledu nedokonalo­sti by to mělo projít, směr je správný, pomůže to spoustě lidí, kteří zůstávají naprosto bez prostředků,“říká k tomu opoziční poslanec Lukáš Kolářík (Piráti), člen sněmovního podvýboru pro exekuce pod Ústavně právním výborem. Tam se má v září, až začne opět zasedat Sněmovna, návrh projednáva­t.

Aktuálně je ve Sněmovně takzvaná velká novela Občanského soudního řádu, která zavádí revoluci v exekucích, ale chráněný účet vůbec neřeší. Navíc na ni není politická shoda, a tak není jisté, zda nespadne pod stůl, a nemělo by tak cenu podávat pozměňovac­í návrhy, které by do ní chráněné konto doplnily. Proto se poslanci rozhodli pro samostatno­u novelu, která bude zahrnovat jen vznik chráněného účtu, bude tak mít ve Sněmovně volnější cestu. „Chceme, aby to do konce roku začalo fungovat,“dodává Nacher. Očekává se, že s nastupujíc­í recesí přibude i exekucí, a chráněný účet by tak pomohl zbrzdit propad nových i starých dlužníků do dluhových pastí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia